Tizenhárom Tesco zár be februárban

1000 ember munkahelye kerül veszélybe, mindezt azért, hogy jó legyen a CBA-nak.

Februárban elkezdődik hazánkban a Tesco üzletek bezárási hulláma, rövid időn belül tizenhárom olyan, főként vidéki áruházra kerülhet lakat, amelyek működtetése eddig veszteséget hozott a brit anyavállalatú multicégnek. A magyarországi Tesco belső köreiből kiszivárgott információk szerint nem ez lesz az egyetlen drasztikus lépése az idehaza legnagyobb kereskedelmi foglalkoztatóként jegyzett óriásvállalatnak, ugyanis az eredmények függvényében további bezárásokat terveznek még idén.
 
A lap úgy tudja, mindezt a Tesco Global Áruházak Zrt. vezetői tegnapelőtt közölték a hazánkban 222 egységet működtető lánc régiós vezetőivel. A bezárásra ítélt üzletek jellemzően bérleményben működnek, így a cégnek nem kell a költségcsökkentő lépéssel addig várnia, amíg új vevő akad.
 
A főként kisebb méretű, lakóházak közelében nyitott boltok azért is lehetnek veszteségesek, mert az adott településen már működik nagyobb Tesco hipermarket, s a helyi vásárlóerő nem elég erős ahhoz, hogy eltartson több áruházat a környéken.
 
Jövő hétfőre tárgyalásra hívták a Tesco munkavállalóit képviselő szakszervezetek vezetőit, ahol várhatóan elhangzik a létszámleépítésekről szóló bejelentés, ám előtte az érintett egységek dolgozóit is tájékoztatják a döntésről. Számítások szerint a 13 áruház megszüntetésével akár az ezret is megközelítheti azon munkavállalók száma, akiknek a takarékoskodási intézkedéssel bizonytalanná válik a megélhetése.
 
Ahogy korábban többször is megírtuk, a kormány a CBA helyzetbe hozása érdekében, a legkülönfélébb indokokkal, nekiment a jellemzően külföldi tulajdonú üzletláncoknak. Ugyanakkor, már akkor is számtalan figyelmeztetés elhangzott annak kapcsán, hogy ez munkahelyek megszűnéséhez vezethet, úgy tűnik most elérkezett ennek az ideje is.
 
Vajon megéri-e Orbánéknak ez az áldozat?
 
Mindenesetre, az világosan látszik, hogy csak úgy, mint az útdíj esetében, ezt sem gondolták át teljes mértékben. A rövidtávú haszonszerzés felülírta a józan gondolkozást, a tervezést. Jó példa erre a világhálós kereskedelem tiltása is, amely legalább akkora böszmeség, mint a netadó gondolata volt. Hiszen ennek következtében a külföldön bejegyzett cégek versenyelőnyben részesülhetnek hazai vetélytársaikkal szemben, illetve a magyar cégek arra kényszerülhetnek, hogy székhelyüket áthelyezzék egy másik országba.
 
Mindezt azért, hogy keresztbe tegyenek a Tesconak, és legyen pénz újabb több száz milliós autóra a CBA parkolójában.