Tibi atya: "Kádár felpuhított egy diktatúrát, Orbán megkeményített egyet"

Beszélgetés a másnapos szerkesztővel.

- Mit szólsz a Habony-média támadásához?

- Mit tudnak csinálni velem? Ha egy Indexbe beleszállnak, ki tudják nyírni őket, mert ott dolgozik háromszáz ember. De velem mit kezdenek?

- Sokan beszélik, hogy ez tervben is van, mármint az Indexet érintően.

- Nem fogok érte sírni.

- Miért? Nekem sem feltétlenül tetszik, de attól még nem szerencsés, ha elveszik a kormánypropagandán kívüli nyilvánosság egy szelete.

- A mostani állapotban lehet, hogy minél kevesebb médiaaktivitás van az ellenzéki térfélen, annál jobb. Nem biztos, hogy az ellenzéki energiákat a monitor elé kéne bekötni, az utcára kell kivinni az embereket, ezt a 444 meg is csinálta a CEU-ügyben.

- És annak mi az eredménye? A választások után is kint volt több százezer ember. Kivihetsz egymilliót, akkor összerántják a Békemenetet, és rámondják, hogy másfélmillió.

- Lehet, hogy nem sok, de annak még kevesebb, hogy a kommentekben hőbörögnek a szoci nyuggerek. Amúgy nagyon vicces, van egy olyan csoport, hogy Én az Európai Unió állampolgára akarok maradni. Ami ott megy, az kőkemény. Ahogy az Igazságot Tóth Máténak oldalon megvannak az ironikus kifejezések, tá$kám, bá$tyám, $á$kám, ők annyiféleképpen tudják leírni a Fideszt, hogy csak nézek. A Fityisz az alap, de ott a FideSS, meg a többi...

- Jajaja, klasszik, azt érzed, hogy a 168 Óra az internetre költözött. De akkor szerinted a nyilvánosságnak, médiának nincs olyan nagy szerepe?

- Ebben a formában szerintem nem nagyon. Nem láttam sok értelmét, hogy bemenjenek az emberek az Olgához, aztán a Kéri Laci bácsi megfejtse, hogy milyen aljas, mocskos ez az orbáni rendszer.

- Túltolt és egysíkú Orbánozás?

- Abszolút. Ebből már elegem van. Legutóbb a Ripost támadása után írtam egyébként egy nyílt levelet Orbánnak, abban leírtam, hogy milyen büszke és erős ország az, amiben egy afgán migráns sorozatos nemi erőszakot hajt végre, aztán még ránk próbálják húzni a balhét. Felajánlottam, hogy létrehozok egy online műsort, mint amilyen a Tolvajkergetők volt, csak erőszakos bűnelkövetők megállítására, és erre kértem támogatást. Nyilván nem fognak adni, de a figyelmet fel lehet hívni dolgokra.

- A Tolvajkergetőket sem nagyon szerették a rendőri vezetők.

- Persze, mert a végén már szinte egy az egyben átvették a rendőrség szerepét, de sokszor túl messzire mentek.

- De ugorjunk vissza egyet. Megkaptátok a Habony-médiától a lejáratást egy ócska hazugságra alapozva, ez ugyanaz, amit az ellenzék kap folyamatosan. Ti ilyen szempontból szerencsések vagytok, van egy nagy felületed, ahol egyből minden Tibi atya-kedvelőt elérsz és el tudod mondani, hogy hazudtak, erre viszont a sorozatos lejáratásokkal szemben képtelen az ellenzék.

- Vona Gábor azt nyilatkozta, hogy most a megnyert perekből él.

- Azért ez nem egy sikertörténet, de ha már Vona Gábor: épp ő mondta nemrég a vlogjában, hogy a népszerű közösségi médiás arcok, például ti jelenthetitek az alternatív nyilvánosságot.

- Nem nagyon tudok megnevezni most olyan közösségi médiában megjelenő fórumot, aminek különösebb értelme lenne, mint ellenzéki aktivitásnak.

- Beleértve magatokat is?

- Persze.

- Pedig azért egyre több a közéleti poszt nálatok is.

- Igen, de nem kifejezetten politikai ügyeket karolunk fel. A múltkor jogtalanul basztatták Konok Pétert, melléálltunk, hogy ne érje meg ilyen aljas módon rászállni emberekre, pláne ne ilyen Megadja Gáboroknak meg DJ Jeszyknek. Nemrég még a Kozsóval csinált csirkét valami bohóckodós műsorban, most meg ő a keresztény-konzervatív értelmiségi, ez vicc.

- Tehát azért mégiscsak foglalkozol közélettel. Akkor azért csinálod, mert wannabe Puzsér vagy?

- Nem, dehogy. Bírom, de teljesen mást csinálok. Egyébként nem is nagyon látom, hogy meg lehet rengetni a nyilvánosságot.

Tudod, miért nem? Mert túlzott jólét van. Ez nem feltétlenül a Fidesznek köszönhető, hanem a világgazdaságnak.

- Hát akkor szerintem csak egy kis szegmens az, amit látsz. Ez nagyon sok helyen nem igaz.

- A fesztiválszervezésünk miatt sokat jártam Kelet-Magyarországon is. Lássuk be, a közmunkaprogram is működik a szegényebb régiókban.

- Azért a 60-70 ezer forintos fizetést ne nevezzük már jólétnek.

- Előtte annyit se kapott.

- De kapott segélyt.

- Annyit nem. De az a réteg amúgy sem igazán foglalkozik a sajtóval meg a nyilvánossággal. Ráadásul egyik párt sem dolgozott még ki Fidesz-peresztrojka tervet. Oké, meg van döntve a rendszer, és akkor most mi van? Nincs rendszerváltási forgatókönyv. Ez pontosan ugyanolyan rendszerváltás lenne, mint az előző. Csak igazából nem kell, hogy olyan legyen, mert Orbán legitim vezetője Magyarországnak. Talán még népszerűbb, mint Kádár valaha volt. Az Orbán-Kádár párhuzamot egyébként nem szeretem, ezt Puzsér szokta mindig mondogatni, de szerintem nem áll meg.

Kádár felpuhított egy diktatúrát, Orbán megkeményített egyet.

Orbán rendszerét ráadásul nem is lehet 20. századi diktatúrákhoz hasonlítani, de erről Filippov Gábor olyan esszét írt, amihez nem sok mindent lehet hozzátenni. Posztmodern diktatúra. Egyébként sem nagyon látom értelmét most a kispártoknak. Szerintem vissza kéne adni az ellenzéknek a mandátumát.

- Ez is ismerős kommentelő szöveg.

- Én nem azért gondolom így, mert sajnálom azt a havi százmillió forintot, hanem olyasminek tartom, mint egy belógatott marharépát a társadalom elé. A rendszer díszlete.

- Értem, de közben a parlamenti felszólalásokban lehet szembesíteni kínos kérdésekkel a nem baráti médiát kerülő kormánypárti politikusokat, amit látnak a választók is. Lehet írásbeli kérdéseket feltenni, bizottsági meghallgatásokon részt venni, tájékoztatni a sajtót a munkáról. Ez is egyfajta nyilvánosság, mintha egy plusz tévécsatorna lenne. Ehhez képest nem olyan nagy a költsége, mint amekkora hiszti megy ezen, kizárólag a pénz miatt.

- Ebben is van ráció. De akkor legalább ki lenne mondva hivatalosan is, hogy egypártrendszer van.

- És? Három hétig hír, külföldön három napig.

- Nincs igazán jó döntés, ez tény.

- Akkor más téma: továbbra is a Blogstaron futnak a hosszabb posztjaitok, ami fideszes felület, ott írogat például Bayer Zsolt is. Sokan nem is értik, mit kerestek ott.

- Volt már, mikor szóltak egy-egy keményebb poszt után, kérték, hogy ne csináljuk.

- De csináljátok.

- Persze. De sosem töröltettek semmit, szó sem volt tartalmi korlátozásról. Egyébként azért ott, mert ott elég jól eljutnak az írások fideszes követőkhöz is. Amúgy mindegy is, hogy fideszes-e vagy sem.

Nagyon utálom a kommentelőket. Semmi magasztosat nem érzek abban, hogy ezeknek az embereknek írok, ez pár éve még megvolt, valamifajta küldetéstudat, vagy nárcisztikus messianizmus lappangott, de most már csak undorodni tudok ettől.

- Ezt leírjam?

- Persze.

- Végszónak is jó, de legyen akkor könnyed a vége. Miért nem vicces az oldal?

- Amit ennyien lájkolnak, az nem lehet vicces. De ezen a többi szerkesztő lehet, hogy megsértődik.

- Ezt a Humbák-cuccot amúgy én találtam ki 7 éve, aztán a fél brandet erre húztátok fel, nem akartok kifizetni?

- Nem.

- Kár. (nem nevet)