Tiborcz-közeli üzletember és jordán milliárdos húz hasznot a turistabuszos áfacsökkentésből

Tiborcz-közeli üzletember és jordán milliárdos húz hasznot a turistabuszos áfacsökkentésből

Az Orbán-kormány a korábban az Elios-ügyben is érintett Sájer Gábor, illetve a milliárdos családból származó Zakarya Hamdan üzleti érdekeinek kedvez.

Jordán üzletember és Tiborcz Istvánhoz közeli vállalkozó áll az áfacsökkentéssel jutalmazott hop on, hop off buszos társaságok nagyobb része mögött - írja a 24.hu.

A lap szerint gyakorlatilag az ő köreik nyernek azzal, hogy május 23-tól a kormány jelentősen, 5 százalékra csökkenti a városnéző szolgáltatás áfáját, ezáltal

összességében 18 százalékkal kevesebb adót fognak fizetni az érintett társaságok.

A kedvezőbb áfakulcsnak viszont a feltételéül azt szabták, hogy a szolgáltató kizárólag elektronikus fizetési lehetőséget biztosítson a jegyvásárlóknak, és az e-fizetés folyamatosan rendelkezésre álljon. Ettől a kormány az ágazat gazdasági kifehéredését várja.

A cégnyilvántartás alapján a fővárossal a hop on, hop off szolgáltatásra szerződő öt vállalkozásból három azonos tulajdonosi körhöz tartozik, a Boat & Bus Kft. érdekeltsége. A cég pedig két ismert üzletemberhez köthető, közvetetten tulajdonos benne a jordán milliárdos családból származó Zakarya Hamdan, valamint a Tiborcz István köréhez sorolt Sájer Gábor, akivel a miniszterelnök veje évekig dolgozott együtt az (OLAF-vizsgálattal terhelt) Eliosnál.

A Főpolgármesteri Hivataltól kapott tájékoztatás szerint a buszjárati engedélyek kiadása 2021 nyara óta hatósági eljárás keretében történik, és a szolgáltatást jelenleg öt cég nyújtja: az Amenti Zrt. 2023-tól rendelkezik engedéllyel, egy buszra. A Big Bus Hungary Kft. öt, a City Attraction7569 Kft. egy, a Mr.Nilsz Kft. tíz, a Program Centrum Kft. pedig egy buszt működtethet.

A legtöbb, azaz 18-ból 16 városnéző busz Zakarya érdekeltségének és Tiborcz holdudvarának fial.

(Címlapkép: City Sightseeing Budapest emeletes városnéző autóbusz a Szabadság híd közelében kétszintes fedélzetén turistákkal. A vállalkozás autóbuszai Budapest összes turistalátványosságát érintik, ahol az utasok bármikor leszállhatnak és elidőzhetnek, majd a következő járatokkal folytathatják tovább az utazást a jegy érvényességi idején belül. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)