Tiltakozott a repesztés ellen, felgyújtotta a folyót

Jeremy Buckingham az egyik videomegosztó oldalon tette közzé a felvételt arról, ahogy egy csónakban ülve, egy gázgyújtóval egyszerűen lángra lobbantja a Condamine nevű folyót Ausztrália Queensland államában. A videót a politikus pénteken osztotta meg közösségi oldalán. Azóta mintegy kétmillióan látták.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=oDABPR7lrak]

"A szentségit! Hihetetlen! Lángol a folyó!"

- kiált fel Buckingham, mikor a lángok felcsapnak a felszínen a csónak mellett. A politikus szerint a jelenségért egyértelműen a közelben palagázt kitermelő cég tehető felelőssé, mert úgy véli, hogy az éghető metán a földgáz kitermeléséhez szükséges hidraulikus frakkolás során kerül a folyóba. A frakkolás során a földgázt tartalmazó kőzetrétegeket magas nyomású folyadékkal repesztik meg.

A palagáz-kutatás és kitermelés Egyesült Államokban és Európában dokumentált hatásai, kockázatai

gazdasági-társadalmi: nagyon befektetés-igényes, ráfizetéses és állandóan új kutak fúrására van szükség a gyors kimerülés miatt; az amerikai lakosság számára nem tette érezhetően olcsóbbá a gázt; a palagáz alkalmatlan az átmeneti energiaforrás szerepére és csak kevés és ideiglenes munkahellyel jár;

 

környezeti: összességében a palagáz-kitermelés, ellátás és égetés üvegházgáz-kibocsátása nagyobb, mint a hagyományos fossziliseké (például: metánszivárgás, szállítási kibocsátások); jelentős környezeti kockázatot jelent a repesztés miatt a felszíni és felszín alatti vizek szennyeződése, a vízellátás zavarai, talaj-, levegő- és zajszennyezés, szeizmikus mozgások, illetve egyéb infrastrukturális problémák a nehézipari tevékenységből adódóan.

Az érintett cég úgy reagált, tudnak arról, hogy a folyóban metángáz jelent meg, és figyelemmel kísérik a jelenséget. Rámutattak ugyanakkor, hogy a gáz sem a környezetre, sem a közbiztonságra nem jelent veszélyt, ráadásul a metán számos úton a folyóba kerülhet, korántsem biztos, hogy emberi tevékenység okozza a jelenséget.

Ahogy arról beszámoltunk, az Orbán-kormány hazánkban is ki akarta robbantani a palaforradalmat, bár egyelőre konkrétumok nem történtek.