Tíz százalékra enyhült az infláció augusztusban Lengyelországban, itthon még 16 százalékkal küzdünk

Tíz százalékra enyhült az infláció augusztusban Lengyelországban, itthon még 16 százalékkal küzdünk

Miközben a lengyelek egy lépésre vannak az egyszámjegyű inflációtól, addig Magyarországon 16 százalékon állapodott meg a drágulás mértéke, és nem tűnik túl közelinek az áremelkedés jelentős lassulása.

Lengyelországban augusztusban mérséklődött az infláció éves szinten és nem változtak a fogyasztói árak júliushoz képest a statisztikai hivatal pénteken ismertetett végleges adatai szerint - számol be az MTI.

Az augusztusi éves fogyasztói áremelkedés 10,1 százalékra mérséklődött a júliusi 10,8 százalékról a lengyeleknél.

Éves szinten a legnagyobb mértékben, 13,3 százalékkal az éttermek és szállodák ára nőtt, miután júliusban még ezt is meghaladó mértékű, 13,8 százalékos volt a drágulás. Az élelmiszerek és nem alkoholos italok áremelkedése a júliusi 15,6 százalékról augusztusban 12,7 százalékra lassult.

Havi szinten nem változtak a fogyasztói árak júliushoz képest, amikor 0,2 százalékkal csökkentek júniussal összevetve. Augusztusban az élelmiszerek és nem alkoholos italok ára 0,9 százalékkal csökkent júliushoz képest, amikor 1,2 százalékos esést jegyeztek fel. Havi összevetésben augusztusban a legnagyobb mértékben, 2 százalékkal a szállítási költségek emelkedtek a júliusi 0,1 százalékos növekedés után.

Ezzel szemben legutóbb a KSH azt közölte, adataik szerint augusztusban Magyarországon 16,4 százalékkal emelkedtek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, ez viszont még továbbra is óvatosan közelít az egyszámjegyű inflációs célhoz. Az élelmiszerek egyelőre szintén aránylag jelentős, 19,5 százalékos drágulást produkáltak, de a rendre dráguló üzemanyagok sem úszták meg, 31,1 százalékkal emelkedett az áruk idehaza.

(Címlapkép: Sándor Zoltán/Alfahír)