Tizenöt évesen ítélték halálra

Aftab Bahadurt 1992-ben ítélték halálra három ember megölésért. A Reprieve emberjogi szervezet közlése szerint a két tanú, aki Bahadurt belekeverte a bűncselekménybe, azóta visszavonta vallomását, és azt állította, hogy kínvallatásnak vetették alá őket.

Abban az időben a törvények értelmében valakit tizenöt évesen is halálra ítélhettek, azóta, 2000-ben ezt a korhatárt 18 évre emelték. A kínvallatással kicsikart vallomás is elfogadhatatlan.

Aftab Bahadurt a lahori börtönben szerda hajnali fél ötkor felakasztották - közölte egy magát megnevezni nem kívánó személy a sajtóval.

A Reprieve jogvédő csoport közleményében kiemelte, Pakisztánban, a nemzetközi és a pakisztáni jogot megsértve, annak ellenére végezték ki Bahadurt, hogy még gyerek volt, amikor halálra ítélték.

Navaz Serif pakisztáni kormányfő tavaly törölte el a halálbüntetés időleges szüneteltetését, egy nappal azt követően, hogy pakisztáni tálib szélsőségesek egy iskolában 134 diákot és 19 felnőttet meggyilkoltak. A gyilkosságok nyomás alá helyezték a kormányt, hogy fellépjen az iszlamista felkeléssel szemben.

A keresztény vallású Bahadur a börtönből írott levelében, amelyet az akasztás előtt egy nappal hoztak nyilvánosságra, ártatlanságát bizonygatta.

Egy napja, kedden negyedszerre halasztották el a kivégzését egy másik pakisztáni férfinak, Safkat Huszainnak, aki ügyvédei szerint szintén gyerek volt még, amikor gyilkosságért elítélték, és csak a kínzások hatására ismerte be a bűncselekmény elkövetését.