Tízezrekkel tartoznak a pedagógusoknak

A közalkalmazotti illetmények kifizetésének banki többletköltségeit a munkáltatónak ki kell fizetnie. Ez még várat magára.

Több tízezer forinttal is tartoznak egy-egy pedagógusnak a banki többletköltségek elmaradt kompenzációja miatt. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ szerint a pedagógusok legkésőbb 2016. december 31-ig igényelhetik a kifizetést. A fenntartó az Origót arról tájékoztatta, hogy mintegy 38 ezer közalkalmazott igénylését számfejtették és fizették ki – összesen viszont több mint 120 ezer pedagógusról van szó. Arról pedig a Kliknek nincs is kimutatása, hogy hányan kapták vissza eddig a pénzüket.

Az eljárásrendet a hatályos jogszabálynak, illetve a Kúria döntésének megfelelően alakították ki –  közölte a Klik a portállal. Az szja-törvény ugyanis az adómentes bevételek, jövedelmek, illetve juttatások között nem nevesíti a bankszámla kompenzációt, így az adóköteles jövedelemnek minősül. Tekintettel ugyanakkor az ügy speciális körülményeire, a Klik hivatalos állásfoglalást kér a NAV-tól.

A próbapert indító Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Somogyért is felelős ügyvivője azt mondta, lassan fizetnek, és hibás összeget. A Klik szerint ugyanis csak az első pénzfelvétel költségét kell visszautalniuk, a bírói döntés viszont a teljes illetménnyel kapcsolatos összegre vonatkozik. A tanárok – ellentétben a Klikkel – úgy vélik, hogy nem évültek el a 2013 előtti költségigényeik sem, mert a törvény szerint megszakad az elévülés, ha a tartozó fél elismeri a tartozást. A Klik szerint viszont a kifizetések folyamatosak, nincsenek csúszások.

Lakáshitel miatt nem tudnak váltani a rendvédelmisek

Jobb helyzetben vannak a rendvédelmisek, mert több pénzintézet olyan csomagokat kínál számukra, amelyek ingyenesek: nem kerül pénzbe a számlavezetés, és nincs tranzakciós díj sem. Sok rendvédelmi dolgozó viszont olyan pénzintézetnél vezeti a számláját, ahonnan nem tud váltani, mert például lakáshitel miatt erre nincs lehetősége.

Pach Dániel, a Rendőr Szakszervezetek Védegyletének vezetője 20-25 ezerre teszi azoknak a rendvédelmi dolgozóknak a számát, akik kénytelenek ezeket a magas számlavezetési díjakat elfogadni. A szakszervezeti vezető szerint a gúzsba kötött kollégáknak érdemes lenne perre menni a bankokkal szemben. Egy belügyminisztériumi rendelet szerint a rendvédelmisek évente 4 ezer forint bankszámla-hozzájárulást kaphatnak a munkáltatójuktól, amit béren kívüli juttatásként minden év novemberéig a munkáltatónak el kell utalnia.