Több mint ökokatasztrófa: tűz volt egy kaszpi-tengeri olajfúróplatformon

Mirvani Gahramanli, az azerbajdzsáni olajipari dolgozók jogvédő bizottságának vezetője elmondta, hogy a tűz pénteken ütött ki, sikerült az éjjel eloltani, és 42 munkást ki tudtak menteni.

   
A SOCAR közleménye szerint a tűz annak hatására keletkezett, hogy erős szélben megsérült a platformon egy gázvezeték. A vállalat a munkásokkal kapcsolatban csak annyit közölt, hogy 26 embert kimentettek, de azt nem hogy hányan voltak eredetileg a platformon, és hogy van-e áldozat. 
   
Egy munkás kapcsolatba lépett a Reutersszal, és azt állította, hogy 84 ember a platformon rekedt, de a hírügynökség szerint nem világos, hogy ez még helytálló információ-e.
   
A SOCAR termelésének 60 százaléka ezen a platformon történik, így a katasztrófa biztosan érinti a teljesítményét - állapította meg a Reuters.

Tó vagy tenger?

A Kaszpi-tenger területén található a világ harmadik legnagyobb kőolajkészlete; mintegy 10 milliárd hordó kőolajat és 48 milliárd köbméter földgázt rejt a mélység, amelyen a már említett Azerbajdzsán mellett olyan országok marakodnak, mint Kazahsztán, Irán, Oroszország valamint Türkmenisztán.
 
Sokáig még abban sem tudtak megállapodni a felek, hogy ez a víztömb egyáltalán tenger vagy tó, ugyanis más-más szabályok vonatkoznak a határok meghatározása kapcsán.
 
A térségben zajló kőolaj-kitermelés nemcsak geopolitikai villongásokat okoz, de a Kaszpi-tengert, és annak ökológiáját is tönkreteszi.
 
Ebbe a láncolatba tartozik ez a katasztrófa is, amely az említettek miatt nemcsak környezetvédelmi, hanem komoly nemzetközi következményekkel is járhat. 

Frissítés:

A mentési munkálatok folytatódnak, ezekben részt vesznek a rendkívüli helyzetek minisztériumának helikopterei és az azerbajdzsáni hajóflotta hajói. A mentési munkálatokat nehezíti a viharos szél és a magas hullámok. A SOCAR egy halálos áldozatról, és harminc eltűnt munkásról beszél, akiknek a listáját nyilvánosságra is hozták.
 
Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök különbizottságot állított fel a mentési munkálatok felgyorsítására, az illetékes állami szervek tevékenységének összehangolására, valamint a katasztrófa okainak kivizsgálására és következményeinek elhárítására. Az azerbajdzsán ügyészség büntetőeljárást indított a katasztrófával kapcsolatban.