Törésvonal a Fideszben - szemtanúk beszámolói

Ezt is megéltük: fideszes képviselők szembementek a kormány szándékával.

Ez a hét bővelkedett a kormánypárt számára kellemetlen eseményekben, ami már csak azért is kínos, mert lassan a befordulunk a tapolcai időközi országgyűlési választás hajrájába.

Mint ismert, a Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslat értelmében a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) vagyonkezelésébe kerülne minden állami földterület, függetlenül attól, hogy az védett-e, vagy sem. Ha a javaslatot elfogadja a parlament, az NFA szétoszthatja a haverok között a nemzeti parkok földjeit, amivel nemzetünk egyik örökségét, a termőföldet áldozná fel a kormány a földmutyi oltárán.

A héten zajlott le a törvény részletes vitája az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságban, illetve a Mezőgazdasági bizottságban, s ahogy arról beszámoltunk, a kormánypárti képviselők szavazataiból egy éles nemzeti-liberális törésvonal körvonalazódott ki a Fideszen belül.

A tisztánlátás kedvéért két szemtanút kértünk fel arra, hogy segítsen eligazodni ebben a narancsos pozíció harcban.

Nemzeti vs. liberális

Példátlan ez az eset a bizottság eddigi történetében - magyarázta Kepli Lajos, a Fenntartható fejlődés bizottság jobbikos tagja.

Ahogy a legerősebb ellenzéki párt politikusa elárulta, az eddigi gyakorlat során az ellenzéki képviselők beadványait rendre leszavazta a fideszes többség, s csak olyan javaslatra bólintottak rá, amely tükrözte a kormány szándékát.

Ezzel szemben, hétfőn két olyan módosító javaslatot fogadtak el a bizottság tagjai, amely gyakorlatilag teljesen kizárná a földmutyi lehetőségét. Kepli arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyik benyújtó a fideszes Bencsik János volt, amit a Jobbik szakpolitikusa azzal magyarázott, hogy a nemzeti érzelmű politikusok egyértelműen szembekerültek a Fideszt uraló liberális vonallal.

A történeti hűség kedvéért jegyezzük meg, a másik módosító gazdája Sallai R. Benedek, a vele készült interjút ITT olvashatják el.

El sem olvasták az elfogadott szöveget

Azzal próbáltam érvelni az ülésen a fideszes képviselőtársaimnak, hogy ugyanolyan józan ésszel fontolják meg a javaslatot, mint tették azt párttársaik, de az őket fojtogató lobbinak képtelenek voltak ellenállni. Elfogadták az agrártárca beadványát - osztotta meg tapasztalatait Magyar Zoltán, a Mezőgazdasági bizottság jobbikos alelnöke.

Kedden ugyanis bejött a papírforma, az (üzleti) érdek által diktált fegyelem megtette a hatását, és a bizottság kormánypárti többsége nem vette figyelembe a természetvédelmi szempontokat, csak a termőföld bekebelezése lebegett a szemük előtt.

Hogy miért nem talált kormánypárti támogatókra a Jobbik politikusa a bizottságban, ezt maga Magyar Zoltán magyarázta el nekünk: Font Sándoron kívül egyetlen fideszes sem szólt hozzá - akár csak egy szóval is - a vitához, a képviselők el sem olvasták a törvény szövegét - tette hozzá értetlenkedve az agrárpolitikus.

Kövér László is az asztalra csapott

Arról viszont a sajtóból értesültem, hogy a Kövér László házelnök által vezetett Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács (NFFT) is komoly szakmai kritikát fogalmazott meg a nemzeti parkok önállóságának megszüntetése kapcsán - tekintett vissza a mögöttünk hagyott hétre Magyar Zoltán. Majd emlékeztetett, ez nem egy szimpla politikai csatározás, hiszen több mint 150 civil természetvédelmi szervezet tiltakozott a kormány elképzelése ellen (a lapunknak elmondott álláspontjukról ITT és ITT olvashat).

Kepli Lajos, aki az NFFT tagja, rendkívül érdekesnek találta, hogy ez az álláspont megszületett, amely többek között kimondja: a törvényjavaslat lényeges elemeiben nem felel meg az Alaptörvénynek és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Keretstratégia célkitűzéseinek. A honatya tovább árnyalva a képet, elmondta: Kövér László nemcsak a termőföld védelmében szólalt fel, de a vezető fideszes képviselők közül egyedüliként a TTIP megkötését is elutasította.

A bukás előtt

Jól érzékelhetőek ezek a belső harcok a kormánypárton belül a nemzeti érzelmű, és az oligarchákat kiszolgáló liberális képviselők között - tartotta magánál a szót Kepli.

Ezt a belső marakodást a Fidesz egyértelmű gyengülésével, népszerűségvesztésével magyarázta Kepli, majd kiemelte, hogy e folyamattal járó pozícióvesztés komoly feszültséget gerjeszt a pártban. Idáig Orbán Viktor személye tartotta egyben ezt a különböző szereplőkből, érdekkörökből álló politikai képződményt, amit Fideszként ismerünk, ám Simicska Lajos kirohanásainak köszönhetően a vezér nemcsak politikájában, de személyében is megkérdőjeleződött - tette hozzá.

Kepli jóslata szerint közeli az a pillanat, amikor a fideszes képviselők nemcsak a bizottságban, hanem a parlamentben is szembeszállnak az Orbán-kormánnyal, amihez komoly munícióval szolgálna Rig Lajos győzelme Tapolcán.

A nemzeti parkok ügye katalizátorként hathat - szögezte le Magyar Zoltán, majd reményét is kifejezte: nem vagyok optimista, de bizakodom a Fazekas miniszter által benyújtott törvény parlamenti bukásában.

Bárhogy is alakul, abban mindkét jobbikos politikus egyetértett: a nemzeti párt továbbra is a leghatározottabban kiáll a természetvédelem mellett, és a küzdelemben továbbra is figyelembe veszi a civilszervezetek, a szakma véleményét.