Török Gábor: A vasárnapi választás meglepetése a Jobbik szereplése lehet

Benne van a levegőben a változás.

Török Gábor nemcsak a választási eredményeket latolgatta, hanem beszélt arról, hogy meddig terjed a demokrácia, és hogy a kormányzó pártok akképp változtatják a hatalommegosztás mikéntjéről való véleményüket, hogy aktuális helyzetben mi számukra éppen a legkedvezőbb.

Emlékeztetett, hogy az a Fidesz, aki most az erőskezű hatalom fontosságát hangsúlyozza, néhány éve még a hatalom megosztásának a fontosságáról beszélt.

Török Gábor szerint a diktatúra és a demokrácia kérdése nem egy vagy-vagy kérdés, hanem van egy nagyon hosszú átmeneti szakasz a kettő között, ahol különböző rendszerek helyezkednek el. Úgy véli, hogy Magyarország intézményi, formális tekintetben megfelel a demokrácia kívánalmainak, ugyanakkor a hatalomgyakorlás formáját illetően az elmúlt időszakban elmozdult a hibrid rezsimek irányába.

Bár a politológus nem gondolja, hogy ma Magyarországon diktatúra lenne, de a demokrácia három alapvető feltétele közül a szabad versengés és a szabad nyilvánosság egyértelműen sérült. A propagandának olyan új minősége jelent meg Magyarországon, ami korábban nem volt jellemző, és a rendszerváltás óta az újságírói szabadság is mindig nagyobb volt a politikai propagandával szemben, mint napjainkban.

Alinda kíváncsi volt, hogy a Jobbik, az egyetlen párt, aki 2010 és 2014 között növelni tudta bázisát, majdnem 200 ezer szavazóval, mennyit profitált most a néppártosodásból és a kampányból.

Török Gábor úgy látja, hogy a kampányból a Jobbik profitálhat a leginkább, hiszen a baloldali szavazókat is próbálta megszólítani, miközben a baloldal sokáig azon lamentált, hogy a Jobbikkal lehet-e együttműködni. Végül oda jutottak, hogy ugyan a párt most nem működik együtt a baloldali pártokkal, ennek ellenére a baloldali véleményvezérek a jobbikos jelöltekre való átszavazásra buzdítanak.

"Szerintem, ha lesz meglepetés a most vasárnapi választáson, az a Jobbik szereplése lehet. A Jobbiktól a konzervatív becslések 20 százalék körüli eredményt várnak. Én azt tartom valószínűbbnek, hogy a Jobbik ennél lényegesen jobban fog szerepelni, 25 százalékot meghaladó eredményt sem tartok elképzelhetetlennek, pont amiatt, mert azt érzem, hogy a kormányváltást akarók között nagyon sokan vannak olyanok, akik korábban soha nem szavaztak a Jobbikra, de most a párt ereje és a Fidesz leváltása érdekében erre készülnek."