Merkel ismét Ankarába látogat, hogy a bevándorlásról tárgyaljon

Merkel újabb látogatása a török igények fokozódását vetíti előre.

A német kancellár Ahmet Davutoglu török elnökkel, és Recep Tayyip Erdogan miniszterelnökkel is tárgyalni fog az európai határok védelméről. Emlékezetes, hogy a német politikus volt az egyik legnagyobb szószólója a Törökországgal tavaly novemberben kötött megállapodásnak, miszerint a törökök 3 billió eurót kapnak az országuk területén tartózkodó, nagyjából három millió bevándorló ellátására, és az Európába irányuló határforgalom szigorúbb ellenőrzésére.

Az utóbbi hetekben azonban újabb tízezrek érkeztek a török-szír határra, elsősorban olyanok, akik az Aleppó körzetébe folyó harcok elől keresnek menedéket.

A török kormányzat ugyan lezáratta a határt, mondván az ország befogadó kapacitása elérte a maximumot, ám a fokozódó nyomás hatására elképzelhető, hogy mégis átengedik a feltorlódott tömeget.

Nem lesz elég a támogatás?

Ankara a mostani találkozón várhatóan újabb forrásokat fog igényelni, hogy megfelelően el tudja látni a menekülttáborokban élőket. A lépés nem lenne meglepő, hiszen a török politika már az előző egyezség megkötésekor jelezte, a felajánlott összeg valószínűleg nem lesz elegendő.

Ennek ellenére nem biztos, hogy Merkel mostani látogatása kifejezetten a török követelésekről fog szólni.