Törökország folyamatosan megsérti a görög légteret

A török légierő hat harci gépe hétfőn több mint húsz alkalommal megsértette Görögország légterét az Égei-tenger felett.

Értesülése szerint a görög légierő a nap folyamán kétszer is arra kényszerült, hogy kikísérje a görög légtérből a hívatlan török katonai repülőgépeket. Athén attól tart, Ankara arra használhatja fel a migrációs válságot, hogy megerősíti jelenlétét az Égei-tenger térségében - írta a hírügynökség.

Az incidens a NATO-nak a migránsok áradatát ellenőrző és az embercsempészek elleni műveletének kezdete előtt történt. A NATO védelmi minisztereinek február 10-11-i találkozóján arról született döntés, hogy a régióba német parancsnokság alatt a szövetség hadihajóinak újabb csoportját vezénylik.

Légtérsértés miatt lőttek le egy orosz harci gépet

Törökország magatartása már csak azért is furcsa, mert még tavaly novemberben, egy állítólagos légtérsértés miatt lelőtték az orosz légierő egyik, az Iszlám Állam állásait bombázó Szu-24-es harci gépét.

Az incidens azonnal hatalmas nemzetközi botránnyá dagadt, Moszkva gazdasági szankciókkal sújtotta Törökországot. A két ország viszonya pedig azóta sem nevezhető barátinak. Hogy a végén ki húzhatja a rövidebbet, azzal bővebben ITT foglalkoztunk.