Kiakadtak a görögök, mert szerintük török katonák kísérték a migránsokat a határaikhoz

Kiakadtak a görögök, mert szerintük török katonák kísérték a migránsokat a határaikhoz

A török parti őrség az Égei-tenger keleti részén "több provokációt" is elkövetett pénteken, hajói migránsokkal teli bárkákat kísértek, illetve próbáltak görög felségvizekre kényszeríteni - közölte a görög parti őrség.

A tájékoztatás szerint három ilyen eset is történt a nap folyamán. Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter felszólította Törökországot, hogy hagyjon fel az ilyen "szükségtelen provokációkkal" és tartsa tiszteletben az EU-török migrációs egyezményt.

A görög parti őrség beszámolója szerint török járőrhajók gyakorlatilag kíséretet nyújtottak a menedékkérők bárkáinak a görög tengeri határig Leszbosz szigetének térségében.

A görög hatóság megakadályozta, hogy a migránsok bárkái görög felségvizekre jussanak, mire a török hajók végül fedélzetükre felvették és visszavitték az illegális bevándorlókat.

Mitarákisz péntek délben közölte, hogy kétségtelen, a migránsok a török partokról indultak. Hozzátette, hogy mivel a török hatóságok támogatását élvezték, ezért nem bajba jutott emberekről volt szó.

Törökország a 2016 márciusában kötött migrációs megállapodásban ígéretet tett az Európai Uniónak, hogy egy hatmilliárd eurós segélyért cserébe segít megfékezni a közösség felé tartó menekültáradatot, és visszafogadja az EU-ba török területről illegálisan bejutott migránsokat. Az EU ennek fejében azt ígérte, hogy minden egyes visszaküldött migráns helyett befogad egy jogszerű szíriai menedékkérőt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az év eleje óta 777 menedékkérő érkezett tengeri, 764 pedig szárazföldi úton Görögországba és ezzel az Európai Unió területére.