MSZP-elnök: bizalmi deficit van a szocialisták és a DK között

MSZP-elnök: bizalmi deficit van a szocialisták és a DK között

Kiderült: ebben a nagy „összefogásban” mindenki átvert mindenkit.

Már nem csak arról van szó, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) kihátrált Karácsony Gergely mögül, pedig a támogatásáról korábban megállapodtak az MSZP-Párbeszéddel, hanem az is kiderült: a szocialisták először nem is tudtak róla, hogy Karácsony Gergely megígérte Gyurcsány Ferencnek, nem fog kampányolni az MSZP-P közös listának az EP-kampányban. A baloldali összefogósdiban lényegében mindenki átvert mindenkit.

Az MSZP vezetői csak az EP-választás kampányában értesültek arról, hogy Karácsony Gergely megállapodott a Demokratikus Koalícióval - közölte Tóth Bertalan pénteken Budapesten egy háttérbeszélgetésen.

A különmegállapodásról onnan szerzett tudomást a nyilvánosság, hogy Karácsony Gergely interjút adott az Indexnek, és elmondta:

ő betartotta a DK-val kötött megállapodást, de mint kiderült, mást gondol az adott szó jelentőségéről, mint Gyurcsány Ferenc.

Arról is beszélt: nyolc perccel Kálmán Olga jelöltként való bemutatása előtt tudta meg Gyurcsány Ferenctől, hogy nem támogatja tovább az előválasztáson. A DK szóvivője, Gréczy Zsolt szerint Karácsony Gergely az, aki nem tartotta be a megállapodást. Egy Facebook-bejegyzésében azt írta:

„Karácsony Gergely az elmúlt hónapokban ígérete ellenére nem pártsemlegesen, nem kizárólag várospolitikai ügyekben szólalt meg, hiába emlékeztettük erre számtalan alkalommal. Ahogy nem tartotta be azon ígéretét sem, hogy győzelme esetén a Párbeszéd társelnöki tisztségéről haladéktalanul lemond, ezzel is mutatva, hogy ő nem egy párt, hanem valamennyi budapesti ember jelöltje.”

Az MTI beszámolója szerint a pénteki háttérbeszélgetésen az MSZP elnöke Karácsony Gergely és a DK megállapodásáról azt mondta, bár a megkötése pillanatában nem tudott a megállapodásról, és nem is örült neki, később elfogadta a Párbeszéd társelnökének indoklását, hogy pártok felett álló jelölt kíván lenni.

Tóth Bertalan közölte, ugyanakkor az meglepte, hogy a DK Kálmán Olgát indítja az előválasztáson; a szocialisták továbbra is Karácsony Gergelyt támogatják, és őt tartják a legalkalmasabb jelöltnek.

Hozzátette: támogatni fogják Kálmán Olgát vagy a Momentum jelöltjét, Kerpel-Fronius Gábort is, ha ők nyerik az előválasztást.

A Magyar Hang szintén ott volt a háttérbeszélgetésen, és a lap szerint Tóth Bertalan – akárcsak korábban Karácsony Gergely – bizalmi deficitről beszélt azzal kapcsolatban, hogy a DK váratlanul új főpolgármester-jelölttel állt elő az EP-választás után. Az MSZP-elnök azt mondta:

a bizalmat vissza kell építeni, ennek egyik eleme lehet, ha a fővárosi kerületekben már megkötött megállapodásokat Gyurcsány Ferencék nem fogják felrúgni.

Tóth Bertalan csak bízni tud benne, hogy amennyiben az ő jelöltjük, Karácsony Gergely nyeri a fővárosi előválasztást, akkor a DK és Gyurcsány Ferenc is beáll mögé.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorának kedd esti adásában a DK hirtelen fordulatával kapcsolatban dühösen kijelentette:

„Joggal félhet a többi párt is attól, hogy valaki nem fogja betartani az ígéretét.”

Gyurcsány Ferenc a Magyar Narancsnak adott interjújában azonban ártatlanul megjegyezte:

„Olyan Gyurcsány Ferencre számíthatnak, aki betartja a megállapodásokat, aki betartja ígéretét.”

Majd hozzátette:

de ha megváltozik a véleménye, azt közli a kollégáival, ugyanis „erénynek” tartja, ha valaki önként „korrigál”, mert ez szerinte „legitim”.

Pénteken Tóth Bertalan az MSZP-Párbeszéd gyenge EP-választási eredményére is kitért, amit szerinte több tényező is okozott.

Ezek között említette, hogy nem volt egyirányú, egységes kampány, Bangóné Borbély Ildikó patkányozós mondatát, a kibeszélést. Azt sem tartotta jó üzenetnek, hogy listavezetőként közölte, nem megy ki Brüsszelbe.

Tóth Bertalan Szanyi Tibor alelnök közelmúltbeli, a párt vezetőségét élesen bíráló leveleire reagálva azt mondta: a politikában nem lehet megsértődni. Utolsó figyelmeztetés az elnökség szerdai állásfoglalása, miszerint a párt belső fórumai nyitottak a tagok szabad véleménynyilvánítása előtt, de az elnökség nem tűri a kibeszélést, aki ezzel szembemegy, azt a közösség ki fogja vetni magából - mondta.