További terrortámadásokra lehet számítani Európában

Csak olaj lehet a tűzre, hogy a liberális Nyugat a terjedő Mohamed-karikatúrákban, az iszlám kigúnyolásában véli a sajtószabadság kiteljesedését.

A franciaországi véres események után csütörtök délután és este több városban is terrorellenes akciót hajtott végre a rendőrség Belgiumban. Célponttá vált az ország fővárosa is. A brüsszeli tájékoztatás szerint a fundamentalisták jelentős terrorcselekményeket akartak elkövetni Belgiumban. A terrorkészültséget a második legnagyobb szintre emelték az országban.

Németországban szintén terrorellenes hatósági akciókra került sor csütörtök este és péntek hajnalban. Az Iszlám Állam terrorszervezetnek toborzó fundamentalistákat vettek őrizetbe. A hatóságok egyelőre nem feltételezik, hogy az érintettek Európában akartak volna támadásokat végrehajtani, vélhetően szíriai akciókat készítettek elő.

A provokáció nem egyenlő a sajtószabadsággal

A fundamentalisták európai aktivitását fokozhatta, hogy a Charlie Hebdo elleni merényletek után a lap több millió példányszámban jelent meg szerdán, újabb Mohamed-karikatúrával a címoldalán, de több más francia szatirikus lap is az iszlám próféta gúnyrajzaival került az újságos standokra. Közben a Chalie Hebdo bejelentette, hogy 3 millióról 5 millióra emeli a példányszámot.

A kezdeti vehemens szolidaritási hevület után most már egyre-másra hallhatóak kritikus hangok a sajtószabadság félreértelmezésével kapcsolatban. A Charlie Hebdo egyik alapítója, a 80 éves Henri Roussel szerint Stéphane "Charb" Charbonnie főszerkesztő – aki életét vesztette a lap ellen indított terrortámadásban – elvetette a sulykot. „Keményfejű, makacs” ember volt, aki 2011-ben a Mohamed-karikatúrákkal túlzásba vitte a provokációt – nyilatkozta a „Delfeil de Ton” álnéven alkotó karikaturista, utalva arra, hogy akkor a szerkesztőséget Molotov-koktéllal dobták meg. „Nem szabadott volna ezt tennie, de 2012-ben megismételte” – emlékeztetett Roussel. Az idős karikaturista szerint Charbonnie halálba hajszolta a Charlie Hebdo szerkesztőségét. A lap ügyvédje, Richard Malka felháborodott az egykori alapító nyilatkozatain, és azokat „rosszindulatúnak” nevezte. Azzal próbált érvelni Roussel ellen, hogy az nem először támadja a szatirikus hetilapot. Korábban azzal vádolta meg Charbonnie-t, hogy cionista és iszlámellenes médiummá változtatja a lapot.

Ferenc pápa sem rajong a szándékos provokációért, és ennek hangot is adott hatnapos ázsiai körútja közben.

„A sajtószabadságnak korlátai vannak; alapvető emberi jog, de nem jogosít fel senkit mások vallásának megsértésére”

- jelentette ki csütörtökön a katolikus egyházfő a Srí Lankáról a Fülöp-szigetekre tartó repülőgép fedélzetén. A pápa hangsúlyozta:

„Nem szabad provokálni, megsérteni mások vallását, nem szabad gúnyt űzni belőle.” 

A repülőgépen mellette lévő Alberto Gasparrira, a pápai utazások szervezőjére mutatva úgy fogalmazott az őt kérdező újságíróknak:

„Ha az én jó barátom, Dr. Gasparri szitkokat szór az anyámra, pofonra számíthat. Ez teljesen normális. Nem szabad provokálni, nem szabad mások vallását sérteni, kigúnyolni...”

Hozzátette, a sajtószabadsághoz való jogot mások megsértése nélkül kell alkalmazni. De azt is kiemelte, hogy megengedhetetlen ölni a vallás nevében, amelyet soha nem lehet az erőszak igazolására használni.

A napokban a Vatikán és négy prominens francia imám közös nyilatkozatot adott ki, amelyben elítélték a támadásokat, ugyanakkor arra szólították fel a médiát, hogy bánjanak tisztelettel a vallásokkal.

Az iszlám világ provokációnak tartja a Mohamed-karikatúrákat

Az iszlám világ kulturális és vallási központjaiból is arra figyelmeztetnek, hogy veszélyes a muzulmánok hitét gúny céltáblájává tenni. Egyiptom központi vallásjogi intézménye, a Dár al-Iftá keddi közleményében azt írta:

„a gyűlölet újabb hullámát fogja kiváltani francia és egyéb nyugati társadalmakban..., és nem segíti a muzulmánok azon erőfeszítéseit, amelyeket a civilizációk közti párbeszédért, illetve az együttélésért tesznek”.

A szunnita iszlám szellemi központjának számító, egyiptomi székhelyű al-Azhar mecset és egyetem szerint gyűlöletet szítanak a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilapban megjelenő, Mohamed prófétát ábrázoló újabb karikatúrák. Az al-Azhar rámutatott: a gúnyrajzok megjelenése nem szolgálja az emberek közti békés együttélést és a muszlimok integrációját az európai és nyugati társadalmakba. „Ez a muzulmánok érzelmeinek valóságos provokációja” - szögezte le Abbász Soman, az al-Azhar képviselője.

Vörös posztó a Charlie Hebdo

A Mohamed-karikatúrás Charlie Hebdo szerdai megjelenése óta a fundamentalista dzsihadista szervezetek egymás után fenyegetőznek.

Az Arab-félsziget al-Kaidája nevű jemeni terrorszervezet egy szerdán közzétett videofilmben magára vállalta a francia szatirikus lap elleni támadás elkövetését. A videóban Naszr al-Anszi, a jemeni terrorszervezet egyik parancsnoka – utalva a Charlie Hebdo korábbi Mohamed-karikatúráira - azt állította, a párizsi mészárlás „bosszú volt Isten hírnökéért.” Anszi szerint Franciaország „a Sátán oldalán áll”, és újabb „tragédiákkal és terrorral” fenyegette meg az országot.

Az Afganisztáni Iszlamista Emirátus üdvözölte a Charlie Hebdo szerkesztőinek a kivégzését: „A múlt héten támadást követtek el, amivel igazságot tettek ezen obszcén cselekedetek elkövetőivel szemben.” A szervezet közleményében hangsúlyozta: a rajzok sértik a világon élő mintegy másfél milliárd muzulmán érzelmeit.