Trianon-ünnepnap: Jobbik IT a Societast, a Fidelitast és az IKSZ-et is cselekvésre szólította fel

Trianon-ünnepnap: Jobbik IT a Societast, a Fidelitast és az IKSZ-et is cselekvésre szólította fel

A Jobbik IT is elítélte, hogy a román képviselőház kedden ügydöntő házként, másodszor is megszavazta változatlan formában az államfő által megfontolásra visszaküldött Trianon-törvényt, amely ünnepnappá nyilvánítja június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját. Mint fogalmaztak, a Jobbik Ifjúsági Tagozat kiáll az Erdélyben és Románia más területén élő magyarok mellett, és súlyosan kártékonynak tartják a „magyar kártya” újabb kijátszását a kicsinyes belpolitikai haszon érdekében.

Felháborítónak tartják, hogy "az álnemzeti, álkeresztény magyar kormány tétlenül nézi az újabb magyarellenes soviniszta intézkedést".

A Jobbik IT ugyanakkor nemcsak kormánykritikát fogalmazott meg, hanem konkrét lépéseket is elvárna. 

"Felszólítjuk a Societast, a Fidelitast és az IKSZ-et, hogy gyakoroljanak nyomást anyapártjaikra, az MSZP-re, a Fideszre és a KDNP-re, hogy az európai pártcsaládjaiknál kérvényezzék a román Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Népi Mozgalom Párt (PMP) felfüggesztését vagy kizárását a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségéből (S&D) és az Európai Néppártból (EPP). 2020-ban nem maradhat következmény nélkül egy teljes őshonos nemzeti kisebbség kirekesztése, kövessék el azt jobb- vagy baloldali pártok"

- szögezték le, hozzátéve: "nincs kettős mérce!"

Gyöngyösi: A Trianon-ünnepnap támogatói most írták ki magukat Európából

Akik ezt megszavazták, azok most írták ki magukat Európából - közölte Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője azt követően, hogy a román képviselőház kedden ügydöntő házként, másodszor is megszavazta változatlan formában az államfő által megfontolásra visszaküldött Trianon-törvényt, amely ünnepnappá nyilvánítja június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának

Ahogy arról korábban írtunk, az elfogadott jogszabály értelmében a kormánynak és a helyi hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy június 4-én kitűzzék a köztereken Románia nemzeti lobogóját. A törvény felhatalmazza a hatóságokat, hogy logisztikai vagy költségvetési támogatást nyújtsanak a trianoni szerződés jelentőségét tudatosító rendezvények megszervezéséhez, amelyekről a román közszolgálati médiának is be kell számolnia.