Elfogadták a Trianon-törvényt Romániában

Elfogadták a Trianon-törvényt Romániában

A román képviselőház ügydöntő házként, másodszor is változatlan formában megszavazta az államfő által megfontolásra visszaküldött Trianon-törvényt, amely ünnepnappá nyilvánítja június 4-ét, a trianoni szerződés aláírásának napját.

A törvényt a keddi szavazáson a 329 tagú képviselőház jelen lévő tagjai közül 175-en támogatták, 23-an ellene szavaztak, 85-en pedig tartózkodtak.

A bukaresti parlament már másodszor fogadta el ugyanebben a formában a jogszabályt. Először májusban tett így, akkor Klaus Iohannis elnök előbb az alkotmánybírósághoz fordult, de júliusban a testület elutasította a keresetét. Június elején a román államfő alkotmányossági óvást emelt a trianoni békeszerződés évfordulóját ünnepnappá nyilvánító törvény ellen, mivel úgy vélte, a Trianon-törvény sérti az államhatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos elvét, és inkább egy politikai nyilatkozat, mintsem egy jogokat és kötelezettségeket meghatározó jogszabály.

Az elnök azonban most várhatóan kénytelen lesz kihirdetni a jogszabályt, amelyet az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezett, de más román pártok is támogattak.

(atv.hu)