Tudatosan sért alkotmányt a kormány

A kormány szándékosan nem alkotja meg azt a rendeletet, amely lehetővé tenné bizonyos régiókban a boltok vasárnapi kinyitását. 

Staudt Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján emlékeztetett: a vasárnapi zárva tartásról szóló törvény lehetőséget ad arra, hogy a helyi sajátosságokat figyelembe véve egyes régiók felmentést kapjanak a jogszabály alól. Ennek konkrét feltételeit rendeletben kellene szabályozni. 
 
Azonban egy korábbi írásbeli kérdésére válaszul azt a tájékoztatást kapta, hogy a vasárnapi zárva tartás alóli mentességet szabályozó jogszabályt
szándékosan nem alkották meg.
Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára azt írta, "ez csak egy lehetőség, amivel a kormány belátása szerint él, vagy nem él".
 
Staudt ezzel szemben rámutatott: a jogalkotási törvény alapján egyértelmű, hogy a kormánynak kötelező lenne megalkotnia ezt a rendeletet. A Jobbik mindezt mulasztásos alkotmánysértésnek tartja, amely 
egyebek mellett olyan kiemelt turisztikai területek érdekeit sérti, mint a Balaton környéke.
Staudt Gábor közölte, levélben fordul az Alkotmánybíróság elnökéhez, hogy megtudják, a testület milyen alkotmányjogi panaszokat vizsgál az ügyben és várható-e előrelépés. Ha még nem érkezett panasz, akkor a párt segítséget fog nyújtani minden olyan magyar kisvállalkozónak, aki a taláros testülethez szeretne fordulni jogorvoslatért. 
 
Kérdésre válaszolva a politikus elmondta: nem tartja "ördögtől való ötletnek", hogy népszavazást tartsanak a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényről. "Van ez annyira fontos kérdés, hogy megkérdezzük róla az embereket." - mondta Staudt.