Tudja, hogy mit szítanak a délvidéki magyarok? Idegengyűlöletet!

A legnagyobb délvidéki magyar párt vezetőjének migránsokra vonatkozó kijelentéseit ezzel szemben egyesek úgy értelmezték, hogy azok az idegengyűlölet eszméjét terjesztik - állapította meg a Danas. A VMSZ egyik politikusát, a szerb-magyar határ mellett fekvő Magyarkanizsa polgármesterét pedig - a migránsokra vonatkozó negatív hangvételű kijelentései miatt - egy civil szervezet fel is jelentett.

A szerb kormány hivatalos álláspontja szerint a Szíriából és más közel-keleti, valamint afrikai országokból érkezőket segíteni kell, mozgásukat pedig nem szabad korlátozni.

A kormány álláspontjával azonban nem minden szerbiai politikus ért egyet, még a kormánykoalíció tagjai sem egységesek - vélekedett a napilap.

A VMSZ is része a szerb kormánykoalíciónak, s míg Aleksandar Vucic szerb kormányfő néhány hónapja az ideiglenes határzár felállításáról szóló híreket sokkolónak nevezte, és azóta is többször bírálta Budapestet a lépés miatt, Pásztor István üdvözölte a magyar kormány döntését. Ez mondjuk nem annyira meglepő annak tükrében, hogy Pásztor és Orbán Viktor emberei közösen nézegetnek mindenféle, érdekes vállalkozói listákat.

Emellett azonban Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti frakcióvezetője

egyik képviselőházi felszólalásában a migránsok által okozott károkról beszélt, amiért egyes politikusok és a sajtó is idegengyűlölettel vádolta meg.

Az ilyen típusú bírálatokra is reagált Pásztor István a csütörtökön megjelent interjúban. Kijelentette, hogy nem közeledett a szélsőjobboldali és nacionalista politikusokhoz. Hozzátette, hogy az Európai Unió nem tudja kezelni a migránsproblémát, így Szerbiának is segítenie kell, amennyire csak tud. Szerbiában eddig egyetlen hivatalos befogadóközpont épült a migránsok számára, a macedón határhoz közeli Presevóban. Emellett a tervek szerint hamarosan Belgrádban is megnyitnak egy több száz migráns befogadására alkalmas centrumot. Magyarkanizsán pihenőhelyet állítottak fel a migránsok számára, és Szabadkán is hasonló kialakítását tervezik a következő néhány hétben.