Ahogy az várható volt, elsőként a NER lovagok között osztanak szét tízmilliárdokat turizmusfejlesztésre

Ahogy az várható volt, elsőként a NER lovagok között osztanak szét tízmilliárdokat turizmusfejlesztésre

A 24.hu írta meg, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség által történelmi jelentőségűnek nevezett 150 milliárd forintos kormányzati támogatás felét már szét is osztották a Fidesz-közeli oligarchák között.

Mészáros Lőrinc cége, a Hunguest Hotels 14 vidéki szállodáját összesen 17,7 milliárd forintból újítják fel, míg a kaszinó bizniszben a néhai Andy Vajna helyét átvevő Garancsi Istvánhoz, valamint a Csányi Sándor OTP-elnökhöz és Hernádi Zsolt Mol-vezérhez köthető CDHT Hotel Projekt Kft. a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítésére kapott összesen 8 milliárd 632 millió forintot.

Jutott az állami pénzesőből a győri Paár Attilának is, aki a miniszterelnök veje, Tiborcz István volt üzlettársának a keszthelyi Helikon szállodát újíthatja fel, s ehhez 4 milliárd forintot kap cége a költségvetésből. Az Adventor Hotel Kft., amely közvetetten Szíjj Lászlónak, Mészáros Lőrinc üzlettársának a tulajdonában áll, három (egy keszthelyi, bükfürdői és soproni) szálló fejlesztésére összesen 8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaphat.

Az állam a szállodaépítési és felújítási költségek felét fizeti ki a milliárdosok cégeinek, de a pályázatra a 24.hu szerint csak a jól értesültek tudtak időben jelentkezni. Számos szállodás cég ezért átverve érzi magát, mert kizártnak tartják, hogy rákészülés nélkül bárki érvényes pályázatot produkálhat ilyen rövid idő alatt.

Az oldal megállapította, hogy túl sok saját pénzt nem kellett kockáztatniuk az állandó nyerteseknek. A vissza nem térítendő támogatás összege az építési költség maximum 70 százaléka lehet, és még az előfinanszírozással sem kell bajlódniuk, mert a megítélt támogatás 50 százalékát előlegként megkapják.