A tűzoltók szerint szopatja őket az Orbán-kormány

A tűzoltók szerint szopatja őket az Orbán-kormány

"Szopat, évek óta csak szopat minket a kormány"

- így fogalmazott egy öreg főcsővezető a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete elnökségi összejövetelén a lánglovagok helyzetéről. 

„Láttam őket 35-40 évesen, mind egy roncs volt": 150 ezer nettót kap egy fiatal tűzoltó | Alfahír

Rendkívül alacsony bérekért végeznek veszélyes és megterhelő munkát a magyar tűzoltók. Ahogy a rendőrségnél, úgy itt is sokan döntenek a leszerelés mellett, miközben egyre nehezebb feladat szinten tartani a távozók utánpótlását. Régen sem a fizetés volt a csábító erő, de legalább a szolgálati nyugdíjjal életben lehetett maradni. Mára ennyi megbecsülés sem maradt.

A 24.hu beszámolója szerint a tűzoltók tisztában vannak a kilátástalan körülményekkel: dagad a vízfej, a kedvezményeiket veszítő vonulósok éhbérért dolgoznak, felszerelésük korszerűtlen, s még a nevüket is elvették tőlük.

Kemény történeteket hallani, például a bérezésről:

„A főnökség azt szajkózza, hogy részben a 2015 óta létező életpályamodell elemeként öt év alatt ötven százalékot emeltek a tűzoltóknak. Hogy a vízfej mennyit kapott, nem tudom, a vonulósok, akik a katasztrófavédelem tizenkétezres létszámából hétezer fő, legföljebb húsz-harminc százalékot, ami lényegesen alatta marad még az inflációnak is, nemhogy egy életpályamodell sarokköveként lehetne rá tekinteni.

A tűzoltó kezdőbér ma nettó százötven-százhatvanezer, tíz szolgálati év után pótlékkal százhetvenezer. Én huszonhárom év után viszek haza kétszázhatezer forintot.

Rengeteg a túlmunka, a berendelés meg az átrendelés, amit általában nem fizetnek ki. Az külön felcseszi az ember agyát, hogy az irodisták többet kapnak, mint aki az életét kockáztatja. Ha rajtunk múlna, törvénybe foglalnánk, hogy az Országos Katasztrófavédelem főigazgatójának bére nem lehet több, mint egy kezdő vonulós tűzoltó juttatásának, teszem azt, két és félszerese. Tuti, hogy megdupláznák a fizetésünket.”