Új népszavazási verseny: 200 ezer aláírás a cél

A Nemzeti Választási Bizottság több megoldási lehetőséget tartalmazó javaslatcsomagot dolgozott ki.

Patyi András közleményében azt írta, miután Orbán Viktor és Trócsányi László igazságügyi miniszter felkérte az NVB-t, hogy a február 23-ai események okán tekintsék át a népszavazási eljárás szabályait, és tegyenek javaslatot a módosításokra, a testület tagjai szakmai egyeztetést tartottak és több megoldási lehetőséget tartalmazó javaslatcsomagot dolgoztak ki.

Mint az NVB elnöke írta, a testület nem támogatott olyan megoldásokat - mint például a kezdeményező választópolgárok számának növelése vagy illetékfizetési kötelezettség bevezetése -, amelyek bármilyen módon megnehezítenék a népszavazási kérdés benyújtásának feltételeit.

A bizottság tagjai abban is egyetértettek, hogy a népszavazási kérdések hitelesítésével kapcsolatos eljárások jogerős lezárásának pontos szabályozása alapvető követelmény, ezért a bizottság felvetette, hogy a Kúria eljárása legalább részben legyen nyilvános, azaz a bíróság nyilvánosan döntsön a felülvizsgálati kérelemről és döntését nyilvánosan hirdesse ki. Egy másik felvetés szerint a Kúriának rá kellene vezetnie a jogerőre emelkedés időpontját a közzétett végzésre. Technikai megoldásként merült fel a népszavazási kezdeményezések ügyfélkapun keresztül történő benyújtása is.

A bizottság több tagja a párhuzamossági moratóriumot fenntartaná, de azt nem a népszavazásra javasolt kérdés benyújtásának időpontjához kötné, vagyis a tárgyköri védettség az elsőként jogerősen hitelesített kérdéshez, a jogerő időpontjához kötődne. Ez a javaslat a népszavazást kezdeményezők számára párhuzamos aláírásgyűjtésre adna lehetőséget, amelynek előnye, hogy megszüntetné a kérdés benyújtásakor a szervezők között fennálló versenyt, és versenyhelyzetet csak a 200 ezer aláírás összegyűjtése során teremtene - áll az elnöki tájékoztatóban.

A bizottság megfontolásra javasolta azt is, hogy a párhuzamossági moratórium beálltát a lehető legkésőbbi időponthoz, az Országgyűlés népszavazást elrendelő határozatához kössék.

Mindezeken túl a bizottsági javaslatcsomag számos olyan törvénymódosítást vetett fel, amelyeket az országos népszavazás jogintézményének előrelátható és biztonságos működéséhez az NVB tagjai elengedhetetlenül szükségesnek tartottak - áll a közleményben.

A Nemzeti Választási Iroda szintén kedden küldte meg a kormánynak a népszavazási törvényre vonatkozó módosítási javaslatait, ebben kezdeményezik, hogy tegyék lehetővé a népszavazási kérdések ügyfélkapus benyújtását és szüntessék meg a párhuzamossági moratóriumot.