Áfacsalás is felmerülhet az újpesti fideszes brókerbotrányban

Áfacsalás is felmerülhet az újpesti fideszes brókerbotrányban

Nemcsak Újpest, hanem az egész ország adófizetőit megkárosíthatták azok, akik Újpest korábbi fideszes alpolgármesterével, Molnár Szabolccsal szerződtek befektetési tanácsadásra. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az előző, fideszes vezetés 2018-2019-ben összesen 133 millió forint közpénzt fizetett ki az XLS Consulting Kft.-nek, akiknek ennek fejében a kerület szabad pénzeszközeinek hatékony befektetésére kellett tanácsokat adni. Csakhogy úgy tűnik, a kft.-nek a fideszes vezetés olyan állampapírok hozama után is kifizette a jutalékot, mely kötvények már korábban is az önkormányzat birtokában voltak.

133 millió forintos kár érhette Újpestet az elmúlt években

133 millió forintos kár érhette Újpestet azok után, hogy az előző városvezetés szerződést kötött a kerület szabad pénzeszközeinek befektetésére azzal a céggel, amelynek e tevékenységre vonatkozó engedélyét a jegybank még 2018-ban visszavonta - értesült az Újpestmédia.hu. A lap szerint Újpest polgármesterének a kezdeményezésére vizsgálóbizottság alakulhat egy visszaélésgyanús ügy részletes feltárására.

A 2018-ra 61,6 millió plusz áfa, 2019-re 43,6 millió plusz áfa jutalékot összesen hét részletben számlázta le az XLS Consulting. Érdekesség, hogy a cég éves beszámolóiban ugyanekkora összeget vallott be árbevételként is, azaz

az XLS Consulting gyakorlatilag az újpesti adófizetők pénzéből működött,

más tevékenységük nem volt. (2018-ra az eredménykimutatásban nettó 61 millió 631 ezer forint árbevételt tüntetett fel, a négy számla összesen nettó 61 millió 604 ezer forintra rúg, míg a 2019-re elszámolt 43 millió 676 ezer forint árbevétel pontosan megegyezik a három kibocsátott számla nettó végösszegével.) Ebből a bevételből 2018-ban 41,5, 2019-ben pedig 31,2 millió forintot költött anyagjellegű ráfordításként, azt azonban nem tudjuk, ezt mire és főleg kinek fizette tovább az XLS Consulting.

Brókermantel Zsolt, Wintermantel Zsolt

A lapunk birtokába került igazságügyi könyvszakértői szakvéleményben ugyanakkor felfigyeltünk arra, hogy

a számlák sorszámozása nem folyamatos.

Az XLS Consulting 2018-ra a

  • 000086,
  • 000090,
  • 000091 és
  • 000094,

míg 2019-re a

  • 000095,
  • 000096 és
  • 000101

számú számlákat bocsátotta ki a Wintermantel-féle fideszes önkormányzat felé. Ez azt jelenti – feltéve, hogy a számlázóprogram megfelel a vonatkozó rendeleteknek –, hogy a hiányzó sorszámú számlák vagy olyan jelentéktelen összegekről szólnak, melyek értéke összesen nem éri el az ezer forintot, vagy kibocsátott és sztornózott számlákról van szó, vagy pedig

a hiányzó sorszámú számlákat egyszerűen kihagyták a könyvelésből

annak minden adóvonzatával együtt.

Az XLS Consulting Kft. befektetési tevékenységre vonatkozó engedélyét a Magyar Nemzeti Bank egyébként 2018. szeptember elején visszavonta ennek ellenére a fideszesek továbbra is fizettek nekik. A városrész új, immár ellenzéki vezetése idén szeptember elején fizetési felszólítást küldött az XLS Consultingnak, ám ezt követően (szeptember 21-én) az XLS Consulting nevet változtatott (SCW Consulting Kft. lett az új név), illetve székhelyét is áttette egy pilisszentiváni családi házba.

A fideszes vezetésű önkormányzat és az XLS Consulting közöti szerződést újpesti részről Molnár Szabolcs akkori alpolgármester írta alá. Wintermantel és a Fidesz bukása után listán még bejutott az újpesti képviselő-testületbe, de hamarosan lemondott, és a közmédia gazdasági és vagyongazdálkodási igazgatója lett.