Újra bombázták Jement

Folytatódik a szaúdi hadjárat, rengeteg a civil áldozat.

Találat érte többek között a jemeni hadsereg támaszpontjait, a jemeni légierő főhadiszállását és egy stadiont is, amelyet a lázadók használnak. Az áldozatok számáról egyelőre nincsenek információk.
 
A szaúd-arábiai vezetés egyik szóvivője a támadás előzményének nevezte, hogy szombat este a síita húszi felkelők Jemenből gránátokat lőttek ki a határ szaúdi oldalára, megölve ott egy katonát és megsebesítve hét másikat.
 
Jemeni lakosok beszámolói szerint a Rijád vezette arab koalíció az ország több más városában is támadást intézett vasárnap.
 
A koldusszegény Jemenben a síita húszi lázadók a Szaúd-Arábiába menekült, nemzetközileg elismert elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen harcolnak. Szaúd-Arábia március 26-án nyolc arab országgal légi hadműveletet kezdett az Irán támogatását élvező húszik ellen. A konfliktusnak már legalább 2 ezer halálos áldozata és 8 ezer sebesültje van. Az ENSZ adatai szerint Jemenben a harcok során félmillióan váltak hajléktalanná.
 
A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet vasárnap kiadott jelentésében arról számolt be, hogy három, általa vizsgált, az észak-jemeni Szaadában végrehajtott légitámadás esetében fürtös bombákat használtak, amelyeket a világ legtöbb országában betiltottak. A HRW hozzátette, hogy gyanúja szerint a Rijád vezette erők alkalmazták ezeket a lőszereket, és áprilisban két ilyen támadásban legalább hat jemenit, köztük egy 10 éves fiút is megsebesítettek.
Ezekkel a fegyverekkel képtelenség különbséget tenni a katonai és civil célpontok között, a fel nem robbant résztöltetek pedig a civil lakosságot, különösen a gyerekeket fenyegetik még jóval a harcok után is - hangsúlyozta Ole Solvang, a HRW egyik vezető kutatója. Szaúdi tisztségviselők eddig még nem reagáltak a jelentésre.
Közben a jelenleg rijádi száműzetésben lévő jemeni kormány arról tájékoztatott, hogy a húszik vezető képviselői tárgyalásokat folytatnak Ománban amerikai tisztségviselőkkel a jemeni konfliktus rendezése érdekében.
 
Arról tájékoztattak minket, hogy megbeszélések folynak amerikai kérésre, és hogy egy amerikai magángép Maszkatba vitte a húszikat - közölte a jemeni kormány egyik szóvivője. Hozzátette, hogy a jemeni kormány részéről senki nem vesz részt a tárgyalásokon. A találkozóról szóló híreket egyelőre a húszik és amerikai illetékesek sem kommentálták. Ha az értesülés megerősítést nyer, akkor elmondható, hogy a konfliktus kezdete óta ez az első találkozó a húszik és a Rijád fő szövetségesének számító Washington között.