Ukrajna Magyarországra is tervez energiát exportálni

Ukrajna Magyarországra is tervez energiát exportálni

Hazánkkal együtt öt országba is áramexporttal kalkulál a háború sújtotta ország.

Ukrajnában ismét többlet villamosenergia-termelést regisztráltak csütörtökön, aminek következtében a tervek szerint újból megindulhat az áramexport több országba, köztük Magyarországra - számolt be az ukrán energetikai minisztérium sajtószolgálata pénteken a Telegramon.

Hazánk mellett négy másik országba, Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába és Moldovába is szánnak a plusz energiából.

A szaktárca által jegyzett közleményben rámutattak arra, hogy a többlet oka főként az utóbbi napok napsütéses időjárása, ami a naperőművek termelésének növekedését eredményezte. A minisztérium arról tájékoztatott, hogy az Ukrenerho ukrán állami áramszolgáltató vállalat kérésére előző nap villamos energiát szállítottak Lengyelországba 1343 megawattóra összértékben.

"Jelenleg 19 hőtermelő blokk van tartalékban. A tervekben egyaránt szerepel a villamos energia kereskedelmi importja és exportja is. A villamosenergia-importra az előrejelzés 465 megawattóra, a Lengyelországba, Szlovákiába, Romániába, Moldovába és Magyarországra irányuló exporté pedig 9389 megawattóra"

- ismertette az ukrán energetikai minisztérium.

(Címlapkép: Napelemek az MVM Zöld Generáció Kft. országos naperőművi hálózata új egységében, az átadás napján Oroszlányban 2023. október 11-én. MTI/Bodnár Boglárka)