Ukrajna államadóssága meghaladta a 103 milliárd dollárt

Ukrajna államadóssága meghaladta a 103 milliárd dollárt

Ez 3771 milliárd ukrán hrivnyát és 41 ezermilliárd forintot jelent.

Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra (kb. 41 ezermilliárd forint) nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.

Az MTI beszámolója alapján az illetékes arról számolt be, hogy

idén október végén Ukrajna hrivnyában kifejezett államadóssága 3771 milliárd hrivnya, devizában számítva pedig 103,1 milliárd dollár volt.

Októberben a hrivnyában kifejezett államadósság 183,5 milliárd hrivnyával, devizában pedig 5 milliárd dollárral emelkedett.

A parlamenti szakbizottság vezetője szerint az államadósság októberi növekedésének fő oka a költségvetési hiány fedezésére felvett külső hitelek voltak. A képviselő adatai szerint októberben Ukrajna egyebek között 2 milliárd eurós segélyt kapott az EU-tól, 550 millió eurót az Európai Beruházási Banktól (EIB), 1,3 milliárd dollárt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), 0,5 milliárd dollárt pedig a Világbanktól.

A szakértő rámutatott arra, hogy a költségvetés finanszírozását szolgáló külső támogatás 55 százaléka hosszú lejáratú, kedvezményes hitel.

Elmondta még, hogy október végén az államadósság a GDP 79,7 százaléka volt, az idei év végén várhatóan a GDP 90 százaléka, jövőre pedig már 100 százaléka lesz.