Agyonlőtte öt társát Kalasnyikovval egy ukrán sorkatona

Agyonlőtte öt társát Kalasnyikovval egy ukrán sorkatona

Agyonlőtte öt társát, öt másikat pedig megsebesített csütörtökön egy ukrán sorkatona a kelet-ukrajnai Dnyipróban - számol be az MTI az ukrán belügyminisztérium közlése alapján.

Hírforrások beszámolója szerint az eset a hajnali órákban történt a Pivdenmas gépgyártó üzem területén.

A nemzeti gárdánál sorkatonai szolgálatát töltő 20 éves Artemij Rjabcsuk fegyverkiadás közben ismeretlen okból rálőtt katonatársaira Kalasnyikov gépkarabéllyal, majd a fegyverrel elmenekült.

A halálos áldozatok között egy nő is van - derül ki belügyi tárca közleményéből.

Később Denisz Monasztirszkij belügyminiszter a Facebookon közölte, hogy őrizetbe vették a katonát. Kijelentette, hogy a törvény által kiszabható legszigorúbb büntetést fogja kapni.

Egyelőre nem ismert, hogy a katona miért követte el a tettét. A városban a tragédia után riadókészültségbe helyezték a rendőrséget és a nemzeti gárdát. A helyszínre utazott Mikola Balan, a nemzeti gárda parancsnoka. Az üzemet körbezárták a hatóságok, és amíg kutattak a szökött katona után, civileket nem engedtek be a területére.

Ruszlan Muzicsuk, a nemzeti gárda szóvivője a Szegodnya című lap érdeklődésére azt mondta, hogy a katona tavaly ősz óta teljesített szolgálatot az üzem védelmében. Korábban nem tapasztaltak nála mentális rendellenességet, és nem tartozott azon katonák közé sem, akik folyamatos pszichológiai megfigyelés alatt álltak. Az UNIAN hírügynökség hozzátette, hogy a sorkatona a dél-ukrajnai Odessza megyében lévő Izmajil városból származik, apa nélkül nőtt fel.

Az Informátor hírportál értesülései szerint a katona az őrszobában vette fel a gépkarabélyt és a lőszereket, ezután kezdett lövöldözni a helyiségben, ahol még körülbelül 22-en tartózkodtak. Két katona kiszaladt az utcára, s riasztotta a rendőröket és a mentőket.

A tragikus esemény körülményeit az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) és a katonai ügyészség képviselői vizsgálják majd.

Hanyagság gyanúja is felmerült

Olekszij Szuhacsov, a DBR igazgatója sajtótájékoztatóján közölte, hogy eljárást indítottak a nemzeti gárda vezetői ellen hanyagság gyanújával. 

"Az Állami Nyomozó Iroda minden intézkedést megtesz annak érdekében, hogy ne csak a konkrét bűncselekményt tárja fel, hanem azokat a körülményeket is, amelyeknek következtében ez lehetővé vált. Meg kell határozni minden olyan részletet, amely a tragédiához vezethetett, annak érdekében, hogy a jövőben ne ismétlődhessen meg" - hangoztatta a tisztségviselő. Szavai szerint a nemzeti gárda főigazgatóságának tisztségviselői a jelenlegi feszült időszak körülményei között hanyagságot tanúsítottak a katonai szolgálatot illetően a fontos állami létesítmények, kritikus infrastrukturális létesítmények, állami hatóságok védelmét, valamint a szolgálatot biztosító intézkedések megszervezése során. 

Ezért a vádpontért öttől hét évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.