Fejenként 60 ezres támogatás jár az ukrán menekülteknek munkát adó cégeknek

Fejenként 60 ezres támogatás jár az ukrán menekülteknek munkát adó cégeknek

Orbán Viktor rendeletet adott ki az Ukrajna területéről érkezett, ukrán állampolgársággal rendelkező személyek munkavállalásának támogatásáról. A miniszterelnök arról döntött, hogy a kormány az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus elől menekülő, Ukrajna területéről 2022. február 24-én vagy azt követően Magyarország területére érkezett, ukrán állampolgársággal vagy ukrán–magyar kettős állampolgársággal rendelkező személy Magyarországon történő
foglalkoztatásának elősegítése érdekében támogatást nyújt a munkaadó részére, ha

  • a  munkaadó az  ukrán állampolgárt munkavállalóként (a  továbbiakban: munkavállaló) 2022. február 24-én vagy azt követően foglalkoztatja,
  • a munkavállaló foglalkoztatása Magyarország területén történik,
  • a  munkavállaló munkaviszonya határozott vagy határozatlan időre, legalább heti húsz órában történő foglalkoztatásra jön létre, és
  • a munkaadó megfelel az e rendeletben és a munkaerőpiaci programban foglalt egyéb feltételeknek.

A Magyar Közlönyben megjelent dokumentumból kiderül továbbá az is, hogy a támogatás az ukrán állampolgárságú munkavállaló jogviszonya fennállásának idejére, ám legfeljebb tizenkét hónapra biztosítható. A támogatás időtartama hónapokban állapítható meg.

A támogatás a munkaadó részére havonta utólag kerül folyósításra, amelyet a munkaadó a munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek biztosítására köteles fordítani. A  lakhatási és utazási költségnek támogatással nem biztosított részét a munkaadó és a munkavállaló 50-50 százalékban viseli. A támogatás köztehermentes.

A támogatás mértéke munkavállalónként, havonta a munkavállaló lakhatási és utazási költségének az 50 százaléka,

ami nem haladhatja meg a munkavállalónként járó legfeljebb 60 000 forintnak és a munkavállalóval egy közös háztartásban élő kiskorú gyermekek után gyermekenként járó további 12 000 forintnak az összegét.

Ha a  kiskorú gyermek mindkét szülője azonos munkaadó munkavállalója, akkor a  munkaadó a kiskorú gyermek után járó támogatásra csak egy munkavállaló szülő esetén jogosult.

Most akkor mennyi vendégmunkás dolgozik Magyarországon?

Külföldi munkavállalók a magyar munkaerőpiacon címmel tartott szakmai rendezvényt a Magyar Közgazdasági Társaság Munkaügyi Szakosztálya csütörtökön. Az előadók a téma különféle szakértői, érintettjei voltak, így elég átfogó kép bontakozott ki a hallgatóság számára. Csak épp a címben feltett kérdésre nem lehetett választ kapni.

Korábban már Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt arról, hogy az Ukrajnából érkező tömegekkel kell kezdeni valamit, és dolgozniuk is kell, ugyanakkor Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tisztában vannak azzal is, hogy a keleti szomszédunkból érkezők közül sokak számára a magyarországi gazdasági, megélhetési helyzet maga a Kánaán. 

Az pedig még érdekesebbé teszi a helyzetet, hogy ukrán állampolgársággal (is) rendelkező vendégmunkásokat eddig is alkalmaztak magyar cégek, állami támogatás fejében - sokszor lenyomva ezzel a béreket, így próbálva ellensúlyozni az alacsony magyarországi fizetések miatt kialakult munkaerőhiányt.

A bérek emelése helyett még több vendégmunkással kezelné a kormány a munkaerőhiányt

Az újfent kiújuló munkaerőhiány miatt újra egyre több a külföldi vendégmunkás a magyar munkaerőpiacon - írja a Népszava. Elsősorban összeszerelői munkára érkeznek Magyarországra többségében ukránok és szerbek, de nem ritka a távol-keleti vagy a latin-amerikai munkás sem a gyárakban a lap szerint.