Ungár Péter: Nem az Egyesült Államok dolga az erős Európa megteremtése

Ungár Péter: Nem az Egyesült Államok dolga az erős Európa megteremtése

Az Egyesült Államok bizonyosan megpróbált beavatkozni Ukrajna belügyeibe kevésbé nyilvánvaló eszközökkel az elmúlt években. De ez a módszer egyrészt Oroszországtól se áll távol, másrészt ha ezt egyenértékűnek fogadjuk el a tankok elindításával, akkor egyszer csak majd azon vesszük észre magunkat, hogy összeesküvés-hívők döntik el, hogy mikor jön a harmadik világháború. Aggasztóan közel vagyunk ehhez a ponthoz.

(...) Nincs vitánk abban sem, hogy ennek a konfliktusnak a legfőbb vesztese Európa, amiről kiderült, hogy a teljes külpolitikája elhibázott volt, önálló mozgástere alig van. De kifejezetten nevetségesnek tartom ezért is az Egyesült Államokat hibáztatni, mert nem az ő dolguk az erős Európa megteremtése. Ennek a helyzetnek a kialakulásában Angela Merkelnek és Orbán Viktornak van súlyos felelőssége. Olyan magabiztos nem vagyok, hogy kimondjam, hogy ezért majd felelniük kell, de abban elég biztos vagyok, hogy a megítélésük történelmi távlatban innentől csak romlani fog"

- olvasható az LMP társelnökének Facebook bejegyzésében, amelyben Schiffer András egykori pártelnök egy interjújában elhangzott szavaira reagált.

Ungár Péter posztja ide kattintva olvasható el.