Ez veszélyes? - Novemberben érkezhet Európába Steve Bannon

A jobboldalon sem mindenki örül Donald Trump egykori tanácsadójának.

Az AFP hírügynökség beszámolója szerint Bannon Európa szerte jobboldali "főhadiszállásokat" tervez felállítani, melyekkel összehangolná a születőfélben lévő, a kontinens egészére kiterjedő jobboldali mozgalom működését.

A volt médiaszemélyiség a Fratelli d'Italia (Olaszország Fivérei) nevű olasz szélsőjobboldaliként elkönyvelt párt szombati, római kongresszusán vázolta föl a terveit, beszédében pedig arra kérte Európa polgárait, hogy csatlakozzanak hozzá a hagyományos politikai pártok ellen folytatott küzdelmében.

Bannon hozzátette, hogy a felállítandó központok közvélemény-kutatásokat és adatelemzéseket végeznek majd saját maguk, illetve a velük szimpatizáló politikai erők részére.

A cikk emlékeztet arra, hogy Bannon több európai politikussal tárgyalt az utóbbi időszakban így Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz belügyminiszterrel és kormányfőhelyettessel is.

A volt tanácsadó azt is kijelentette:

novembertől, az Egyesült Államokban esedékes időközi választások után, "ahol Donald Trump győzelmet arat a kultúrmarxsta demokrata pártok fölött", átteszi székhelyét Európába, ahol ideje 80 százalékát akarja tölteni az EP-választásokra készülve.

Míg Banon terveit egyes jobboldali mozgalmak örömmel fogadják, addig vannak, akik gyanakvással szemlélik az amerikai megondóember tevékenységét:

a Jobbik mellett például az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is kizárja az együttműködést A Mozgalommal.

Harald Vilimsky, az FPÖ EP-képviselője így nyilatkozott az AFP-nek Bannon elképzeléseivel kapcsolatban:

"Szövetségeket szeretnénk kötni Európában, de ezt az Egyesült Államoktól, Oroszországtól és bárki mástól függetlenül szeretnénk megvalósítani."