Vádalkut kötött az ügyészséggel Schadl György bizalmasa

Vádalkut kötött az ügyészséggel Schadl György bizalmasa

Kulcsfontosságú szereplővel kötött megállapodást az ügyészség a Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, valamint Völner Pál volt igazságügyi államtitkár és társaik elleni büntetőeljárásban - értesült a 24.hu.

A lap által megismert vádirat szerint Schadl egyik bizalmasát - az ügy negyedrendű vádlottját, akire két és fél év letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyészség - egyebek mellett a pénzmozgások - köztük a kenőpénzkifizetések - dokumentálásával bízta meg. 

Ezt meg is tette, Házipénztár és EgyenlegMoncsi elnevezésű Excel-táblázatokban dokumentált minden pénzmozgást, így a Völner Pál volt államtitkárnak juttatott kenőpénzek kifizetését is. 

A nyomozás során 90 oldalnyi tanúvallomást tett több részletben, ami miatt alighanem a több mint egy éve letartóztatott korábbi főnöke is aggódhat.

A nő a büntetőeljárásról szóló törvényben rögzített megállapodásra jutott a vádhatósággal. E szerint egy bűncselekmény elkövetőjével megállapodást köthető, melyben kilátásba helyezik, hogy vele szemben büntetőeljárást nem indítanak, illetve a folyamatban lévő eljárást megszüntetik.

Schadl és Völner ellen korrupciós és vagyon elleni bűncselekmények, valamint pénzmosás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Az eljárásnak 22 vádlottja van, köztük Schadl apja és felesége.

Schadl György a börtönből telefonon utasította a feleségét és az apját, hogy rejtsék el a 110 millió forint értékű ékszereit

Az ügyészség szerint a végrehajtói kar egy éve előzetesben lévő elnöke a börtönből kitelefonálva kérte meg feleségét és rajta keresztül apját, hogy csaknem 110 millió forintnyi luxusórát és ékszert helyezzenek el egy széfben, hogy azokat ne tudják lefoglalni a hatóságok.

A vádirat szerint Schadl legkevesebb 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a Völner Pállal kialakított korrupciós kapcsolata révén.

A közel egymilliárd forintnyi összeget az ő kérésére kinevezett önálló bírósági végrehajtóktól kapta vissza, miközben jogtalan előnyként, lényegében fizetésként rendszeresen pénzt - 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot - adott át a befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorló fideszes politikusnak.

Schadl György letartóztatása sem volt elég indok ahhoz, hogy fejek hulljanak a végrehajtóknál

A legtöbben (talán naivságból) azt gondolták, hogy egy olyan súlyú korrupciós ügyben ahol Völner Pál bukott igazságügyi miniszter-helyettes és Schadl György, a Végrehajtói kar szintén (be)bukott elnöke a fő gyanúsítottak, fejek fognak hullani, vagy legalábbis alapos tisztogatás lesz Völner közvetlen köreiben és a végrehajtóknál.