Csütörtökig adhatják le a vagyonnyilatkozataikat a képviselők

Természetesen a vagyont továbbra is el lehetett tüntetni a rokonoknál.

Az országgyűlésről szóló törvény értelmében a képviselők a megbízatásuk keletkezését követő harminc napon belül kötelesek vagyon-, jövedelem- és gazdasági érdekeltségi nyilatkozatot tenni. Mivel az új összetételű Ház május 8-án tették le tagjai képviselői esküjüket, a bevallások leadásának határideje június 7-e - írja a Hvg.hu.

A vagyonnyilatkozatokhoz a képviselőkkel egy háztartásban élő házas- vagy élettársuk, illetve gyermekeik nyilatkozatát is csatolni kell. Ennek eddigi tapasztalataink szerint annak ellenére sem mindenki tesz eleget, hogy a családtagok bevallásai nem nyilvánosak. Vagy ha igen, akkor feltűnően sok szingli honatya/anya van a Házban, januárban leadott vagyonnyilatkozataikban nagyon sokan ugyanis ki sem töltötték a családtagokra vonatkozó rovatokat.

A vagyonnyilatkozat-tétel elmulasztása esetén - a vagyonnyilatkozat benyújtásáig - a képviselő nem gyakorolhatja a képviselői jogait és javadalmazásban sem részesül, emiatt nem is szokott késlekedni senki.

Kiskapu természetesen maradt: a nyilatkozat kijátszásához mindössze annyit kell tenni, mint a nem a nem nyilvános bevallású családtagokra íratni a titkolni óhajtott vagyonelemeket. Vagy olyanokéra, akiknek vagyonáról nem is kell számot adni, mint ahogy Kubatov Gábor tette például az anyósával - írja a portál.

A Jobbik szigorítaná a vagyonnyilatkozati rendszert

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a vagyonnyilatkozati szabályok csak papíron szigorúak, a valóságban annyi kiskaput tartalmaznak, hogy Európa legaljasabb rendszere jött létre. A jobbikos politikus Orbán Viktor miniszterelnök vagyonnyilatkozatát nevezte a legpofátlanabbnak, mert szerinte a kormányfő a "maffiakormány vezetőjeként" több százmilliárd forintos vagyon felett rendelkezik, bevallásában mégis mindössze 250 ezer forintos megtakarítást tüntetett fel a tavalyi évről.