A Jobbik szigorítaná a vagyonnyilatkozati rendszert

Reális lenne, hogy a kormányfő tavaly 250 ezer forintot takarított meg?

Szilágyi György, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón úgy fogalmazott,

a vagyonnyilatkozati szabályok csak papíron szigorúak, a valóságban annyi kiskaput tartalmaznak, hogy Európa legaljasabb rendszere jött létre.

A jobbikos politikus Orbán Viktor miniszterelnök vagyonnyilatkozatát nevezte a legpofátlanabbnak, mert szerinte

a kormányfő a "maffiakormány vezetőjeként" több százmilliárd forintos vagyon felett rendelkezik, bevallásában mégis mindössze 250 ezer forintos megtakarítást tüntetett fel a tavalyi évről.

A képviselő hiteltelennek tartja, hogy Orbán Viktor 993 ezer forintos megtakarítást vall be, miközben lánya 400 millió forintos ingatlant tud vásárolni, a veje folyamatosan nyeri a közbeszerzéseket, akárcsak barátja és strómanja Mészáros lőrinc, aki 30 milliárdos magángéppel röpköd.

Kiemelte,

"a korrupció visszaszorítása csak úgy képzelhető el, ha a politikusok magukon kezdik a megtisztító folyamatot."

A Jobbik az idén már negyedik éve jár elő jó példával azzal, hogy honlapján a képviselőivel egy háztartásban élő családtagok vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra hozza - tette hozzá.

Jobbik ismét nyilvánosságra hozza a hozzátartozók vagyonnyilatkozatát - (2018.02.01)

Tiszta kézzel: a Jobbik ismét nyilvánosságra hozza a hozzátartozók vagyonnyilatkozatát - Szilágyi György sajtótájékoztatója

A Jobbik kormányra kerülése esetén ezt törvényileg tenné kötelezővé, továbbá előírná, hogy az adóhatóság folytasson vagyongyarapodási vizsgálatot minden képviselőnél a parlamenti ciklusok elején és végén - mondta.

Szilágyi György szólt arról is, hogy a vagyonnyilatkozatokat szeretnék egységes és könnyen összehasonlítható elektronikus formába önteni, azoknál a képviselőknél pedig automatikusan vagyonnyilatkozati eljárást folytatnának le, akik hamis adat megadása vagy tévedés miatt javítják vagyonnyilatkozatukat.

Az ellenzéki politikus kérdésekre válaszolva elmondta, a Jobbik a Fidesz állításaival ellentétben nem lebontaná, hanem határőrizettel erősítené meg a déli országhatáron álló kerítést.

Szilágyi György további reakcióiban közölte, ahogy a kormányfő korábbi, iszlám vallásról tett diplomatikus kijelentéseit, úgy a Jobbik elnökének, Vona Gábornak a témában elmondott hasonló szavait sem szabad kiforgatni.