Fordulat: az omikron miatt Magyarország újra tárgyal az uniós vakcinabeszerzésről

Fordulat: az omikron miatt Magyarország újra tárgyal az uniós vakcinabeszerzésről

Az omikron variáns miatt induló új uniós vakcinabeszerzés feltételeiről Magyarország jelenleg egyeztetéseket folytat az Európai Bizottsággal

- közölte a Portfolio megkeresésére a Koronavírus Sajtóközpont. A portál azután kereste meg a kormányzati szervet, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön - konkrét országok említése nélkül - arról beszélt, hogy a tagállamok döntése alapján

az Európai Unió több mint 180 millió dózist rendel a Pfizer/BioNTech omikronra specializált variánskövető vakcinájából a májusi harmadik beszerzési szerződés keretében rögzített lehetőséggel élve.

A szerződés szerint a két vállalatnak 100 napja van arra, hogy kérés esetén kifejlessze a variánskövető vakcinát.

Mint írják, a most eldöntött és bejelentett uniós megrendelés alapján március végére-április elejére lehet készen ez a variánskövető vakcina, amit feltehetően leghamarabb április-május körül tud engedélyezni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), hiszen azt ígéri, hogy jórészt a kifejlesztéssel párhuzamosan vizsgálja a készítményt.

Mint ismert, a májusban aláírt harmadik Pfizer-vakcina rendelési szerződésből egyedüli tagállamként Magyarország maradt ki arra hivatkozva, hogy rengeteg vakcinánk van és 2022 nyara-ősze körülre úgyis termelésbe áll a debreceni oltóanyaggyár.

A magyar álláspontban szeptember hozott változást, amikor engedélyezték a Pfizer 5 – 11 éves korosztálynak szóló vakcináját, és Magyarország az EU-s beszerzés segítségével rendelt belőle.

A Portfolio megjegyzi, a debreceni vakcinagyár leghamarabb 2023-ban oldhatja meg az ország vakcinaellátását, azonban mRNS-oltásokat nem fog tudni előállítani.