Valaki így is jól járt – lángol a város melletti gumitemető

11 hektáron lángol a gumi lerakat a spanyol főváros határában.

A tűzoltónak sikerült ellenőrzés alá vonniuk a tüzet Európa egyik legnagyobb gumiabroncs-temetőjéban a spanyol fővárostól 40 kilométerre délre fekvő Sesena település közelében. Bár még eloltani nem tudták, a hatóságok visszaengedték otthonaikba a térségből evakuált lakosokat.
 
Sesena városból mintegy tízezer embert telepítettek ki pénteken ideiglenes szálláshelyekre azután, hogy elhatalmasodtak a valószínűleg gyújtogatás okozta tűz lángjai az illegális gumiabroncs-lerakóhelyen, ahol több mint 11 hektáron mintegy 70-90 ezer tonna használt autógumit tárolnak. A körülbelül 5 millió darab gumi háromnegyede égett mintegy 30 órán át hatalmas, gomolygó füsttel. A tűzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megakadályozni, hogy az ipartelepen tovább terjedjen a tűz.
    
Castilla-La Mancha regionális önkormányzata visszaengedte a kitelepítetteket lakhelyükre azzal a megkötéssel, hogy az utcán védőmaszkot kell viselniük. 

 

Az Európai Bizottság már pénteken tájékoztatás kért az illegális telepen keletkezett tűzről a spanyol hatóságoktól, ami az első lépés lehet a Spanyolország ellen indítandó kötelezettségszegési eljárás felé illegális temető működtetése ügyében.

Korábban írtuk

Kilencezer lakó hagyta el otthonát a közeli, Madridhoz tartozó El Quinon de Sesena nevű lakótelepről.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=ab6Sa1mRXA8]

A gumitemető egyébként illegálisan működik, felszámolni eleddig még nem sikerült, hiába tiltakoztak ellene már 2009 óta több alkalommal is a helyiek. Még úgysem sikerült elérni, hogy bezárjon a hely, hogy a tulajdonosát elzárásra ítélték, azonban ő nyomtalanul eltűnt.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=W202SA7elWA]

Persze, nincs új a nap alatt, a hulladékgazdálkodás nem csupán hazánkban nagy üzlet, ennek megfelelően nemcsak Magyarországon vannak rossz szándékú ügyeskedők a piacon. A hatóságok erélytelenségét pedig mindig a lakosság szívja meg. Olykor szó szerint.