Vállalatok fogják finanszírozni a jövőnket?

Féljünk, vagy megnyugodjunk?

Ideje megijednünk?

Mert most már az életünket befolyásoló szabályokról nem demokratikusan megválasztott parlamentekben döntenek, hanem óriási részvénytársaságok igazgatótanácsában szavaznak azokról.

Vagy épp megnyugodhatunk?

Mert végre racionális döntések születhetnek, hiszen az irányításból kizárják a csak (ideológiai) szekértáborokban gondolkodni képes politikusokat.

Jó lenne lassan kezdeni valamit ezzel, mert ha elengedjük magunk mellett ezt a kérdést, néhány évtized múlva már nem lesz lehetőségünk korrigálni.

Csak két gyors hír a mai napról.

Arról remélhetőleg sokan hallottak, hogy az Elon Musk-féle SpaceX magánvállalat sikeres tesztet hajtott végre a világ legnagyobb kereskedelmi űrrakétájával. Itt egyébként még nem állt meg a sztori, ugyanis a Falcon Heavy nem tartozik a "human rated" besorolásba, de jelenleg nem is tervezik, hogy valaha is embert szállítson a világűrbe, hiszen a BFR nagyméretű űrhajózási rendszer fejlesztése rendkívül jó ütembe halad, és akár már jövőre megkezdődhet az űrhajó-rész első tesztrepüléseire.

Szintén egy vállalat finanszírozta a világ első génszerkesztésen alapuló orvosi beavatkozását. A Sangamo Therapeutics nevű kaliforniai biotechnológiai vállalat egy olyan génszerkesztéshez használható eszközt fejlesztett ki, amivel sikeresen kezeltek egy anyagcsere-betegségben szenvedő férfit.

A Sangamo 1995-ben alakult, és a tudósai az elmúlt két évtizedben azon dolgoztak, hogy fejlődjön a génszerkesztésen alapuló technológia, és a cég volt az első, amely 2017-ben emberen is kipróbálta a génvágást.

Mindkét esetben cégek szabadalmairól beszélhetünk, amelyekhez csak akkor férhetünk hozzá, amennyiben azt az adott vállalat lehetővé teszi.

Itt tartunk most, de mit hoz a holnap?