Nyílt levélben fordult Salamon Gergő Vámospércs polgármesteréhez, miután az önkormányzat a törvényi kötelezettsége ellenére sem tölti fel 2015 óta a testületi ülések anyagait

Nyílt levélben fordult Salamon Gergő Vámospércs polgármesteréhez, miután az önkormányzat a törvényi kötelezettsége ellenére sem tölti fel 2015 óta a testületi ülések anyagait

Nyílt levélben fordult Salamon Gergő, az összefogás jelöltje Hajdú-Bihar megye 3-as számú választókerületében Vámospércs polgármesteréhez, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a város honlapjára nincsenek feltöltve a testületi ülések anyagai 2015 óta annak ellenére, hogy erre törvényi kötelezettsége van az önkormányzatnak.

A 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról a 33. §-ban rendelkezik arról, hogy 

az e törvény alapján kötelezően közzéteendő közérdekű adatokat internetes honlapon, digitális formában, bárki számára, személyazonosítás nélkül, korlátozástól mentesen, kinyomtatható és részleteiben is adatvesztés és -torzulás nélkül kimásolható módon, a betekintés, a letöltés, a nyomtatás, a kimásolás és a hálózati adatátvitel szempontjából is díjmentesen kell hozzáférhetővé tenni (a továbbiakban: elektronikus közzététel).

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egy korábbi jelentésében többek között e törvényre hivatkozva világossá tette, hogy a helyi önkormányzatok (mint közfeladatot ellátó szervek) kötelesek elektronikusan közzétenni a képviseleti-testületi ülések előterjesztéseit, jegyzőkönyveit és az ülésen hozott döntéseket (rendeleteket és határozatokat) is, ezt nem teszi meg 2015 óta a Ménes Andrea által vezetett önkormányzat.

Salamon Gergő nyílt levelében így fogalmaz:

Egy olyan polgármester számára, aki hisz a demokráciában, magától értetődőnek kéne lennie, hogy lakosságát tájékoztassa a városát érintendő döntésekről. Sajnálom, hogy Ön nem ezek közzé a városvezetők közé tartozik.

Ménes Andrea a nyílt levél megjelenése óta nem reagált ezekre az információkra, illetve cikkünk megjelenésekor a feltöltött dokumentumok között sem volt változás, továbbra is 2015-ből származnak a legutóbbi képviselő-testületi dokumentumok.

Salamon Gergő az Alfahír kérdésére elmondta, hogy amennyiben nem kerülnek fel ezek a dokumentumok az idei év folyamán, akkor jogi lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy ez megtörténjen.