Varga Judit szerint „technikai megállapodás” született Brüsszelben az uniós pénzek feléről

Varga Judit szerint „technikai megállapodás” született Brüsszelben az uniós pénzek feléről

A 22 milliárd eurós hétéves költségvetés több mint feléről, 13 milliárd euróról van szó, de a megállapodás nem érinti például az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alapot, amelynek része az Erasmus és a Horizon Europe program is.

A délelőtt folyamán konstruktív megbeszélést folytattam Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztossal. Az igazságszolgáltatási vállalásokkal kapcsolatos technikai tárgyalások lezárultak. A biztosi kollégium döntését várjuk

- közölte Facebook-oldalán Vuniós pénzek igazságügyi miniszter.

A korábbi megállapodás alapján ez azt jelenti, hogy megszövegezték azokat a törvénymódosításokat, amelyeket, ha a biztosok is megfelelőnek tartanak és a magyar parlament is megszavaz, akkor az uniós pénzek egy része hozzáférhetővé válhat a magyar kormány számára.

Konkrétan a Magyarországot 2021 és 2027 között megillető, 22 milliárd eurós hétéves költségvetés több mint feléről, 13 milliárd euróról van szó. A hvg.hu szerint a döntést a megállapodásról a biztosi kollégium mondja majd ki. Ezzel a csomaggal kapcsolatban nincs szükség arra, hogy a tagállamok is jóváhagyják az egyezséget, vagyis az eljárás lényegesen rövidebb időt vesz igénybe.

Magyarországnak összesen 27 úgynevezett szupermérföldkövet kell teljesítenie ahhoz, hogy valamennyi uniós forráshoz hozzáférhessen, az igazságügyi csomag 4 pontot tett ki ezek közül. Az elvárások között szerepelt a Kúria függetlenségének megerősítése, az Országos Bírói Tanács hatásköreinek erősítése, annak garantálása, hogy a bírák előzetes döntéshozatali eljárás keretében az Európai Bírósághoz fordulhassanak és annak megszüntetése, hogy alapvető jogokra hivatkozva állami szervek is az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak panasszal, ha számukra kedvezőtlen jogerős döntés születik valamilyen ügyben.

Ugyanakkor ez a megállapodás nem érinti az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alapot, ahol a korrupcióellenes keretrendszer megerősítését szabták feltételül. Ennek része az Erasmus és a Horizon Europe programok is. Ugyancsak nem vonatkozik az egyezség a 6,3 milliárd eurós, három kohéziós programot érintő zárolásra és arra a körülbelül 2,5 milliárd euróra, amelyet az akadémiai szabadság megsértése, a melegeket és a migránsokat érintő bánásmód miatt függesztettek fel.

Jelenleg csak az agrártámogatások és a 2020-ig lekötött fejlesztési pénzek érkeznek az EU-tól. Friss fejlesztési források, illetve a járvány utáni gondokat enyhítő helyreállítási alap pénzei különböző eljárások miatt nem hozzáférhetők a magyar kormány számára.

Címlapkép: Varga Judit igazságügyi miniszter. Fotó: MTI/Illyés Tibor