Varga Mihály nagyon elégedett magával

Varga szerint tavaly megélénkültek a beruházások, elsősorban az oktatásban, egészségügyben, közigazgatásban történtek olyan fejlesztések, amelyek jelentős lendületet adtak a magyar gazdaság növekedésének (mint ismert, pont ebben a három szektorban van a legnagyobb feszültség, részben pont az elmaradt fejlesztések miatt).
    
Hozzátette, az állami beruházások mellett jelentős növekedés volt az energia- és az infokommunikációs beruházásokban a negyedik negyedévben.
    
Az üzleti beruházások élénkítéséről Varga Mihály elmondta: sokat várnak a lakásépítési, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) támogatásával indult programoktól, amelyek jelentős összeggel segítik az új lakások építését és vásárlását.

Felminősítést vár

A számok és tények alapján Magyarországnak már régen kijárna a felminősítés – fogalmazott. Szerinte ezt a piaci szereplők is "jól tudják", hiszen folyamatosan lejegyzik, messze túljegyzik a kibocsátott magyar állampapírokat.

A nemzetgazdasági miniszter úgy látja, ha a hitelminősítők a tavalyi negyedik negyedév számait – gazdasági növekedés, beruházás, foglalkoztatás – objektívan értékelik, akkor Magyarországnak jár ebben a félévben a felminősítés.

A miniszter kiemelte, az államadósság az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent, tehát jó a tendencia (GDP-hez képest igaz, számszerűleg még nőtt is). Másrészt a magyar gazdaságpolitika kiszámítható; a hitelminősítők már öt év távlatában tudják értékelni a magyar gazdaság teljesítményét, és ez látványos, elégedettségre ad okot. Mondta, és elégedettségének hangot adva elégedett meg Varga Mihály.

Szép, szép, de

A beruházások tavalyi utolsó negyedéves növekedése elsősorban a kormányzati szektor által finanszírozott projekteknek és az uniós pénzeknek köszönhető az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint, akik idén év végére várnak újabb emelkedést az ágazatban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatai szerint a múlt év utolsó negyedévében 7,0 százalékkal nőtt a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz viszonyítva, és ezzel az első három negyedév 3,2 százalékos visszaesése után az év egészében 0,6 százalékkal haladta meg az előző évit. Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője szerint számítani lehetett a beruházások növekedésére tavaly az utolsó negyedévben, mert a kormányzat felpörgette az európai uniós pályázatok kifizetését. Hozzátette: idén az első két negyedév várhatóan gyengén alakul, az év vége felé azonban javulhat a kép.
   
Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a beruházások stagnáltak 2015-ben, ami gyenge teljesítmény az előző évekhez képest, hiszen 2013-ban 6,9 százalékkal, 2014-ben pedig 19,4 százalékkal nőttek a beruházások. Az adatok alapján egyértelmű: a beruházásokat elsősorban az EU-s pénzek, illetve a költségvetés által finanszírozott projektek hajtották 2015-ben, míg idén is kismértékű zsugorodás jöhet.