Városliget: a Jobbik építéssel válaszolt a rombolásra

Ahogy arról csütörtökön beszámoltunk, az Alfahír is szemtanúja volt annak, ahogy különböző pártállású civilek megakadályozták, hogy a Liget-projekt részeként negyven fát vágjanak ki az étterem területén.

Munkagépeknek pénteken sem volt nyomuk, az értelmetlen pusztítás ellen tiltakozó civilek azonban továbbra is védik Budapest tüdejét.

[fb_pages_codes:econation]

De hogy miről is szól ez a szomorú história, miért is kell pusztulnia a fáknak, tovább csökkentve ezzel a főváros élhetőségét, arra a Hegedűs Lorántné adott kijózanító választ:

"a Fidesz továbbra is azt hazudja, hogy több lesz itt a zöldterület, és meggyőződésem, valóban több lesz itt a zöld, de csak olyan értelemben, hogy több lesz a zöldhasú a Vajdahunyad várába tervezett kaszinóban".

A nemzeti párt politikusa már jó ideje figyelmeztet arra, hogy egy jól körülhatárolható érdekeltségi kör tenné rá a kezét az értékes ingatlanra, pénteken pedig felidézte: a Vajdahunyad vára épületeiről még nem, de a területéről már levették a műemléki védettséget.

"Amikor rákérdeztem Lázár János miniszternél, hogy mi szükség volt arra, hogy megszüntessék a Vajdahunyad vára környezetének, telkének a védettségét, azt válaszolta nekem, hogy 'csak. Mert indokolt'.

Kepli Lajos (b.), és Hegedű Lorántné (fotó: Béli Balázs - Alfahír)

Megválaszolatlan maradt a kérdés, hogy mégis mivel lehet indokolni egy ilyen beruházást. Hegedűs Lorántné arra is emlékeztetett, továbbra sem tagadja senki, hogy Andy Vajna kaszinót nyitna a Vajdahunyad várába, "tudjuk, hogy megkezdődött az ingatlan kiürítése", hogy egy vendéglátóhely jöjjön létre, amelynek más funkciói is lehetnek, "nevezzük nevén a gyereket: kaszinó."

A Jobbik tehát több szempontból is tiltakozik a Liget-projekt ellen, ennek megfelelően mindkét felszólaló országgyűlési képviselő aláírta a Ligetért, a Várért és Budapestért elnevezésű tiltakozó petíciót.

Kepli Lajos környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontból közelítette meg a Városliget fáinak elpusztítását: a Jobbik minden olyan esetben felemeli a hangját, ha Budapest zöldfelületeinek csökkenését tapasztalja. Így tett a párt a József nádor téren is, ahol szintén egy fát próbáltak elültetni a politikusok.

Nem hagyjuk azt, hogy a budapestiek életminőségét tovább rontsák

- szögezte le az Országgyűlés Fenntartható fejlődés ellenőrző albizottságának jobbikos elnöke.

A zöldfelület önmagában nem jelent megoldást, hiszen a pázsit nem ér fel egy lombkoronás fával, teljesen más minőség – mutatott rá arra Kepli Lajos, hogy fenntarthatósági szempontból miért nem elég egy tetőkert.

„Budapest tüdeje a Városliget, és Budapest tüdejei azok a parkok, amik még megvannak, és amiket különböző megalomán-projektek kapcsán most kiirtani készülnek”.

Kepli Lajos szerint meglehet, néhány év múlva felnövő ifjúság már alig-alig fog fát, parkot látni, ezért a Jobbik arra gondolt, hogy mivel az Orbán-kormány döntése eredményeként úgyis egy múzeumnegyed készül itt a Városliget helyén, „ezért megalapítjuk a főváros első famúzeumát. A szimbolikus lépésen túl a legerősebb ellenzéki párt gátat szabna ennek a pusztító folyamatnak, és reményeink szerint gyarapodni fog a főváros zöldterülete”.

Hegedűs Lorántné és Kepli Lajos a sajtótájékoztató végeztével egy körte fát ültetet, hisz aki fát ültett, az jövőt teremt.