Iránytű Intézet: Vecsés környékén a Jobbik lehet a Fidesz kihívója

Ki a legerősebb ellenzéki?

Az Iránytű Intézet felmérése szerint a Pest megye 7-es számú, Vecsés központú választókerületben a preferenciával rendelkező választók 40 százaléka a Fidesz-KDNP jelöltjét, Szűcs Lajost támogatja. A jobbikos Sas Zoltán 26, a baloldali összefogás protezsáltja Nyeste Andrea 18, az LMP-s Apostol Klaudia 10, a momentumos Kalasovszky Bernadett 3, míg az Együtt színeiben politizáló Tóth Judit 1 százalékon áll.

A választókerületben a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében 20 százalék, a Jobbiké 13, az MSZP-P-é 8, a DK-é 6. Az LMP-re 4, a Momentumra 2 százalék voksolna. 26 százaléknyi olyan szavazópolgár van, akik magas részvételi hajlandóságot mutatnak, de nincs szilárd pártpreferenciájuk. A titkolózók aránya 17 százalék.

A pártot választani tudók közül 38 százalék a Fidesz-KDNP-re, 23 a Jobbikra, 15 az MSZP-P-re szavazna. Ebben a kategóriában a DK 11, az LMP 7, a Momentum 3 százalékon áll.

A kutatás 500 főn alapult március 14-től március 17-ig. A választókerület felnőtt népességének eloszlását nemek, korcsoportok, legmagasabb iskolai végzettség, települési jogállás szerint tükröző minta lekérdezésével. Az adatfelvételt számítógéppel támogatott telefonos interjúval végezték.

(fotó: Sas Zoltán/Facebook)