Védjen be téged a Demeter Szilárd!

Védjen be téged a Demeter Szilárd!

Demeter Szilárd erdélyi "médiakalandja" után érdekes döntésekre készülhetnek a Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ dolgozói. A hat kulturális intézményt magában foglaló múzeumi "mammutszervezetet" Demeter születésnapjára "kapta" a magyar államtól.

A hvg.hu-t tájékoztatta elsőként elképzeléseiről Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miután a születésnapján még az eddiginél is magasabb pozícióba helyezték tették. Ő lett ugyanis az elnöke egy vadonatúj múzeumi "mammutszervezetnek", a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központnak, amely hat kulturális intézmény - a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Természettudományi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - összeolvasztásával hozott létre a magyar állam.

A központosítás céljáról, működésének részleteiről nyilvánosan még nem lehet tudni, egyelőre csak abba a vízióba lehet kapaszkodni, amit Demeter elmondott. Ez körülbelül arról szól, hogy minden rendben lesz, konkrétabban pedig, hogy “elkészült a stratégiai vázlat, a rendszerlogikai mélyfúrás és drótváz”, és majd a kollégák bevonásával fog elkészülni a szakmai cselekvési terv, így tudnak “igazodni a realitásokhoz”.

Hogy ez az újabb vízió mennyibe is kerül majd az adófizetőknek, az csak később derül majd ki... Annyit tudni, hogy a centralizáció egyelőre nem kapott többletforrást az államtól.

Majd akkor, ha lesz elfogadható koncepció mert az adófizetők pénze nem alanyi jogon jár, és egyetlen kulturális intézmény sem lehet sem öncélú, sem önlegitim – fejtegette Demeter Szilárd.

Ebben még akár igaza is lehet Demeternek, ám a NER nem így működik. A legjobb példa erre Demeter, akinek az ellenőrzése alatt működő Erdélyi Médiatér Egyesület a magyar kormány által biztosított több, mint 10 milliárd forintból 2018-tól először felvásárolta a romániai magyar médiumok jelentős részét (több napilapot, egy 12 frekvenciából álló rádióhálózatot, heti- és havilapokat, valamint több honlapot), majd azt a döntést hozta 2022 októberében, hogy év végére bezárja az összes nyomtatott sajtóterméket.

A Demeterék okozta káosz igen nagyra nőtt. Demeter Szilárd, aki magát az Erdélyi Médiatér Egyesület nem hivatalos nagykövetének nevezte, később azzal hárította felelősségét, hogy „a küldetése nem az volt, hogy az erdélyi médiumokat vezesse, hanem az hogy bevédje”.

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ által magában foglalt hat kulturális intézmény dolgozóinak ezt követően igen furcsa döntésekre is fel kell készülniük. Demeter Szilárd lehet, hogy őket is majd "bevédi".

(Címlapkép: Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszél a Hónap kincse: Limoges-i Krisztus-korpusz Homokbödögéről című kamaratárlat megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében 2024. május 29-én. MTI/Lakatos Péter)