A Demeter Szilárd vezette Magyar Nemzeti Múzeumba olvasztják a fővárosi kulturális intézményeket

A Demeter Szilárd vezette Magyar Nemzeti Múzeumba olvasztják a fővárosi kulturális intézményeket

A dolgozók mécsesekkel rakták körbe munkahelyüket, miután annak önállósága megszűnik egy ma hatályba lépett törvénymódosítás nyomán. Mindez egyébként éppen Demeter születésnapján történik...

Vasárnap este a Petőfi Irodalmi Múzeum 40-50 munkatársa a belvárosi épület előtti csendes tüntetéssel emlékezett meg a patinás intézmény önállóságának megszűnéséről – írja a 444. A portál szerint a demonstrálók mécsesekkel rakták körbe a munkahelyüket, illetve egy PIM feliratot is formáltak.

Mint kiderült:

Ma, július 1-én, éppen Demeter Szilárd 48. születésnapján lépett hatályba az a törvénymódosítás, amely a Demeter Szilárd által főigazgatott Magyar Nemzeti Múzeumba olvasztja a Magyar Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumot, a Petőfi Irodalmi Múzeumot, valamint az Országos Széchényi Könyvtárt.

A fővárosi kulturális intézmények innentől az MNM tagintézményeként fognak működni, ezt feltűntetve, de a nevüket megőrizve.

Ami viszont mindemellett szintén nagy változás, hogy

a munkáltatói jogokat innentől Demeter Szilárd gyakorolja az intézmények vezetői felett, így ő nevezhet ki és menthet fel bárkit.

(Címlapkép: Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszél a Hónap kincse: Limoges-i Krisztus-korpusz Homokbödögéről című kamaratárlat megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében 2024. május 29-én. MTI/Lakatos Péter)