Nem minden védőnőnek emelkedik a fizetése, ha a bértáblázat hatálya alá kerülnek júliustól

Nem minden védőnőnek emelkedik a fizetése, ha a bértáblázat hatálya alá kerülnek júliustól

27 milliárd forinttal számol a jövő évi költségvetés tervezetében a kormány a védőnői szolgáltatásra, az anya-, gyermek- és ifjúságvédelem működtetésére. Ez azt jelenti, hogy már harmadik éve nem emelkedett a terület működésére biztosított pénz.

Ugyan a védőnők is érintettek a Kásler Miklós által ígért hosszú távú, egészségügyi dolgozóknak ígért bérfejlesztésben, a törvényi minimumnál várhatóan az idén júliusra és a jövőre tervezett emelés után sem fognak sokkal többet keresni.

„Ezt a szakmát is sújtja a munkaerőhiány, ezért szükség lenne a pálya vonzóbbá tételére.”

Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke az Alfahírnek azt mondta a júliusi átállásról, hogy a szakdolgozói bértáblába kerüléssel nem mindenkinek emelkedik a fizetése, „ha nem veszik figyelembe az eddigi illetménykiegészítéseket és ez csak augusztus elsejével derül majd ki.”

Azok a pályakezdők például kevesebbet kereshetnek, akik a lépés előtt viszonylag nagyobb körzetben dolgoztak. Az emelésből ráadásul kimarad a védőnők 10 százaláka, akik vállalkozóként látják el a feladatot.

Jelenleg az 5000 védőnői állásból 400 betöltetlen, vannak olyanok is, akikre a törvény által előírt 250-nél jóval több gyermek jut.

A védőnői szolgáltatás működtetésével kapcsolatban Csordás Ágnes arról beszélt, hogy az ellátás – akárcsak az egészségügy többi területe - alulfinanszírozott, csak akkor lehetne megfelelően ellátni ezt a szolgáltatást, ha több pénz jutna az ágazatnak.

Kincses Gyula egészségügyi szakember az érdekképviselet vezetőjével egy állásponton van a finanszírozással kapcsolatban. A kormány által hangoztatott családbarát politika jegyében nem tartja indokoltnak, hogy a védőnői rendszer már évek óta ugyanannyi pénzből kénytelen működni.

„Fogalmam sincs, hogy mivel lehetne magyarázni, hogy a védőnői rendszer nem jut semmilyen többletpénzhez. A védőnői rendszer rendkívül fontos, a kormány célkitűzéseivel, családvédelemmel teljes harmóniában van, tehát ezt a területet támogatni kellene.”

Az Újratervezés orvoscsoport szóvivője szerint nemcsak a védőnők, hanem csaknem az összes többi egészségügyi területtel kapcsolatban is elmondható, hogy jóval több forrást kellene biztosítani a megfelelő működéshez.