Hamarosan legálisan is beköltözhetnek uniós pénzből épült vendégházaikba a fideszesek

Lejár az ötéves fenntartási kötelezettség.

Hamarosan saját célra használhatják az uniós pénzből épített vendégházakat, vadászházakat, szolgáltatóházakat a szerencsés pályázati nyertesek – írja a Blikk. Mint a bulvárlap emlékeztet, a Darányi Ignác Terv részeként még 2013-14-ben megvalósított pályázatok esetében most év végén, illetve 2019 elején jár le az az ötéves időtartam, amíg kötelező volt (vagy inkább lett volna) ténylegesen falusi turizmus céljaira használni az uniós pénzből felépített, felújított ingatlanokat.

Számos fideszes azonban nem kívánta kivárni az öt évet. A legismertebb Mondok József izsáki polgármester esete, akiről az N1 TV leplezte le, ő maga, illetve családja, barátai használják az elvileg a magyar turizmus fellendítésére adott uniós forrásból épült ingatlant. Az ő esete az egyetlen, amikor büntetőeljárás is indult a lopás miatt, illetve az N1 TV tényfeltárásának köszönhetően 35 millió forint visszafizetésére is kötelezték.

Hasonló botrányba keveredett a hatvani fideszes, Szabó Zsolt államtitkár is, aki Szuhán építtetett magának házat, az uniós forrás mértéke 32 millió forint volt:

Az EU kifizette, a rokon megépítette, az államtitkár használja

Szabó Zsoltról korábban akkor írtunk, mikor kiderült: az általa korábban vezetett Hatvan városát a kormányzati források elzárásával fenyegette, amiért összeveszett utódjával, Horváth Richárddal. Adott egy Hatvant "saját városaként" kezelő országgyűlési képviselő, majd államtitkár, és vele szemben egykori kegyeltje, a tőle függetlenedő, a korábban szintén a Fidesz színeiben induló polgármester, Horváth Richárd.

Becsó Zsolt fideszes képviselő villája Hollókőn szintén gyanúsan nem üzemelt vendégházként, pedig 34 millió forint uniós pénzt vettek fel rá:

A fideszes képviselő magánháza lehet a papíron szálláshelynek épült ingatlan

„Á, ne is keresse, az nem vendégház, hanem magánszállás" válaszolták a hvg.hu újságírójának, amikor a Görbeország vendégház elérhetősége után érdeklődött helyiektől. Sokan azt is hozzátették, hogy „hiszen az a Becsóéké" azaz Becsó Zsoltéké, aki a Fidesz országgyűlési képviselője. Két éve cikkeztek erről az ingatlanról, ami 34 millió forintos uniós támogatást nyert el egy pásztói teniszcentrummal együtt.

Hörcsik Richárd fideszes képviselő családjában ugyancsak felbukkant egy gyanús göncruszkai ingatlan, ebben az ügyben 18 millió forintnyi uniós forrás ment a házra:

A fideszes Hörcsik családjában lehet az újabb vendégházmutyi

Hörcsik Richárd fideszes képviselő unokaöccse is uniós forrásokból újíttatta fel vendégházként azt a Borsod megyei Göncruszkán található ingatlant, mely a hozzá köthető szövetkezet tulajdonában áll, és a hvg.hu tényfeltáró nyomozása szerint ténylegesen aligha tölthet be vendégház funkciót. A Göncruszka Fő utca 71.