A fideszes Hörcsik családjában lehet az újabb vendégházmutyi

Fotó: hvg.hu

Mondok József, Szabó Zsolt és Becsó Zsolt fideszes politikusok után egy újabb kormánypárti képviselő köre bukott le azzal, hogy adóforintokból saját maguknak újítottak fel egy ingatlant.

Hörcsik Richárd fideszes képviselő unokaöccse is uniós forrásokból újíttatta fel vendégházként azt a Borsod megyei Göncruszkán található ingatlant, mely a hozzá köthető szövetkezet tulajdonában áll, és a hvg.hu tényfeltáró nyomozása szerint ténylegesen aligha tölthet be vendégház funkciót.

A Göncruszka Fő utca 71. alatt található ingatlant Ruszkay Pál Vendégház néven 2015-ben jegyezték be a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség (FATOSZ) jegyzékébe, ám már a szövetség honlapján sem elérhető. A portál szerint ez arra utal, hogy az évi 5 ezer forintos védjegyhasználati díjat már nem fizették utána. (Ruszkay Pál Hörcsik nagyapja volt, az ingatlan korábbi tulajdonosa.)

A ház tulajdonosa a Nitor Abaúj Szolgáltató Szociális Szövetkezet, melynek 2015-ös beszámolója szerint a tagok közt megtalálható Hörcsik Lajos Kálmán, valamint az édesapja, Hörcsik Lajos Béla, a fideszes Hörcsik Richárd testvére is. A szövetkezet vezetője Sivák Zsolt, a szomszédos Gönc polgármesterének, Sivák Jánosnak a fia. Az apa, Sivák János nemcsak településvezető, hanem korábban ő volt a térségi Leader Egyesület alelnöke is.

A hvg.hu szerit ez az információ azért fontos, mert a Hörcsik-féle szövetkezet ingatlanára elnyert pontos összegeket a Leader Egyesület tudta volna megmondani, de egyelőre ezekre az adatokra még várnak a portálnál. Az azonban a kifizetéseket nyilvántartó adatbázisokból bizonyos, hogy csaknem 18 millió forintról van szó.

A hírportál megpróbált utánajárni, valóban vendégházként üzemel-e az ingatlan, de a helyiek ott vendéget még sosem láttak, továbbá nincs kihelyezve sem tábla, sem elérhetőség. Az önkormányzattól azt a választ kapták, hogy ugyan vendégházként újították fel, de szerintük „csak családilag használják”, mert sem idegeneket nem láttak eddig ott, sem arra utaló táblát, vagy hirdetést, hogy a tulajdonosok kiadnák az épületet.

A hvg.hu ezután megpróbált szállást foglalni Hörcsik Lajoson keresztül, aki azt mondta, nem ő intézi a dolgokat, hanem „a Zsolt”. A szövetkezeti elnök, Sivák Zsolt azonban a ház kiadása ügyében épphogy Hörcsik Lajosra hivatkozott. Végül Hörcsik Lajos e-mailben küldött a hvg.hu-nak pár dokumentumot a házról, az árakról és a házirendről szóló. Ezeket – noha az egyik 2016 januárjára volt dátumozva – a belőlük kinyerhető metaadatok szerint egymástól néhány perc különbséggel, közvetlen az e-mail küldés előtt hozták létre. A foglalás „áraink” című fejezete pedig – az összeg kivételével – szóról szóra egyezett a Göncruszka egyetlen hivatalos vendégházának honlapján található leírással.

A háznál egyébként nincs kirakva látható helyre a felújításra elnyert uniós forrásokról szóló tábla.

Nemrégiben az ugyancsak fideszes Becsó Zsoltról derült ki, magánházát újította fel uniós forrásból.

A fideszes képviselő magánháza lehet a papíron szálláshelynek épült ingatlan

„Á, ne is keresse, az nem vendégház, hanem magánszállás" válaszolták a hvg.hu újságírójának, amikor a Görbeország vendégház elérhetősége után érdeklődött helyiektől. Sokan azt is hozzátették, hogy „hiszen az a Becsóéké" azaz Becsó Zsoltéké, aki a Fidesz országgyűlési képviselője. Két éve cikkeztek erről az ingatlanról, ami 34 millió forintos uniós támogatást nyert el egy pásztói teniszcentrummal együtt.

Az ugyancsak fideszes Szabó Zsolt szintén a többi adófizető pénzéből építtetett magának házat.

Az EU kifizette, a rokon megépítette, az államtitkár használja

Szabó Zsoltról korábban akkor írtunk, mikor kiderült: az általa korábban vezetett Hatvan városát a kormányzati források elzárásával fenyegette, amiért összeveszett utódjával, Horváth Richárddal. Adott egy Hatvant "saját városaként" kezelő országgyűlési képviselő, majd államtitkár, és vele szemben egykori kegyeltje, a tőle függetlenedő, a korábban szintén a Fidesz színeiben induló polgármester, Horváth Richárd.

Az egész botránysorozat Mondok József izsáki fideszes polgármester vadászházával indult. Neki már vissza kellett fizetni a 35 millió forintot, és vádat is emeltek ellene.

Beköltözött az EU-s pénzből felújított kastélyba - megütheti a bokáját a fideszes polgármester

Az ügyről itt olvashat részletesen: Így kurvaanyázik a fideszes polgármesterNem csoda. Izsák polgármestere valamit nagyon tudhat: négy választást nyert függetlenként, az ötödiket már a Fidesz támogatásával. Saját elmondása szerint Lezsák Sándor támogatja, miközben a település épül-szépül, bár, azért vannak problémák. Szagosak.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Balogh Gábor

Friss

sss
2019. Augusztus 17. | 08:48
1
sss
2019. Augusztus 16. | 17:45
A német kancellár a magyarországi határnyitás 30. évfordulójára rendezett hétfői ünnepségre érkezik Sopronba.
Az előválasztáson az arra jogosultak csupán 4 százaléka vett részt.
A politológus otthagyja az elemzést és az oktatást is, hogy Brüsszelbe költözzön.
Az üzletember levélben kereste meg az egyetemet és megköszönte a kitartását.