Vera Jourová szerint csak pár hónapot nyerhetett a Fidesz a jogállamiság bevezetéséig

Vera Jourová szerint csak pár hónapot nyerhetett a Fidesz a jogállamiság bevezetéséig

Ahogy korábban írtuk, csütörtök este megszületett a megállapodás a helyre állítási alapról, a 27 állam és kormányfő megegyezett az új hétéves költségvetés feltételeiről.

Ahogy az ismert, a tét az volt, hogy az EU-s költségvetési forrásokhoz és helyreállítási alaphoz hozzá lehet-e rendelni a jogállamiságági feltételeket. Most úgy tűnik, hogy a jogállamisági mechanizmus csak akkor indulhat el, ha a jogállamiságot sértő kormányzati cselekedett önmagában sértené az EU költségvetését. 

Szintén fontos szempont az Európai Bíróság normakontrollja, amelyről Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke azt mondta, hogy nem számít nagy időhúzásra abban az esetben, ha Magyarország vagy Lengyelország úgy dönt, hogy az uniós bíróság elé viszik a mechanizmust, erre mindösszesen két hónap áll a rendelkezésükre.

Hozzátette, arra számít, hogy az eljárás gyorsan lezajlik. Úgy véli, itt sokkal inkább hónapokról, mintsem évekről beszélhetünk.

Nem véletlen, hogy Gulyás Gergely a Kormányinfón arról beszélt a hvg.hu kérdésére, hogy minél előbb ki kell írni a pályázatokat a most elérhetővé váló - Magyarország számára összesen kb. 14 ezer milliárd forintos - keret támogatásairól, mivel a koronavírus miatt szükség van a pénzre.