Visszatér a strandidő szeptember első hétvégéjén

Visszatér a strandidő szeptember első hétvégéjén

A tanévkezdéskor még megtapasztalhatjuk a nyári meleget az ország zömében.

Szeptember első hétvégéjén visszatér a strandidő, a többórás napsütés mellett ismét 30 Celsius-fok körül alakulnak a maximumok; elszórtan viszont záporok, zivatarok kialakulhatnak

- derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott tájékoztatásuk szerint pénteken országszerte sok napsütésre, általában csak kevés gomoly- és fátyolfelhőre van kilátás, de a Nyugat-Dunántúlon erőteljesebb gomolyfelhő-képződés és néhány zápor, zivatar nem kizárt. A délire, délnyugatira forduló szél néhol megélénkül, miközben a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 24-29 fok között alakul.

Szombaton általában napos időre kell számítani kevés gomoly- és fátyolfelhővel, de főként északkeleten időszakosan megnövekedhet a felhőzet, és nagyobb eséllyel ott néhány zápor, zivatar is kialakulhat. Jobbára mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatarok környezetében lehet szélerősödés. A hajnali 10-17 fokról 26 és 31 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap a fátyolfelhőzet és az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában többórás napsütéssel lehet számolni. Elszórtan kialakulhatnak záporok, zivatarok. Az északira, északnyugatira forduló szelet élénk, helyenként erős lökések kísérik, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A minimum-hőmérséklet 11 és 18, míg a maximum többnyire 24 és 30 fok között alakul.

(Címlapkép: Egy kislány a párakapu alatt hűsíti magát a hőségben. MTI/Komka Péter)