Olasz Anna: lenyomnak a víz alá, leszedik a sapkádat, nekem szakadt már be dobhártyám úszás közben

Interjú.

10 kilométeren nyolcadik, 25 kilométeren ötödik hely. Mennyire vagy csalódott?

Abból a szempontból csalódott vagyok, hogy nyilván éremért mentem. A nyolcadik helyemnek nagyon tudtam örülni, nem gondoltam, hogy ennyire jól sikerül a 10 km. Az ötödik hellyel csalódott vagyok, de most már azért valamennyivel pozitívabban tudom látni a dolgokat. Kezdem úgy felfogni, hogy ötödiknek lenni a világon azért nem olyan rossz.

Kazanyban még második voltál 25 km-en, két éve. Erősebb lett a mezőny?

Valószínűleg ez volt a legerősebb 25 km-es mezőny, amiben valaha úsztam. Ezen kívül én is sok hibát vétettem úszás közben. Nem mondanám azt, hogy nekem nincs ott a helyem a dobogón, tudom tartani a világgal a lépést. Most nem versenyeztem annyira jól, nem jött ki.

Tényleg komoly verekedés megy a víz alatt a nyíltvízi úszásban?

Igen, persze. Most itthon volt a verseny, így jobban látták a nézők is, nagyobb fókusz került erre a témára. Nekem szakadt már be dobhártyám úszás közben. Ez a sporttal jár.

Hogyan kell ezt elképzelni? Úsztok egy bolyban és adtok egymásnak néhány könyököst?

Igen, simán. Lenyomnak a víz alá, leszedik a sapkádat, Rasovszky Kristófnak pont azért kellett feladnia, mert annyira megrúgták. (Rasovszky Kristóf a 25 km-es döntőből állt ki verekedés miatt - a szerk.)

Hányszor van holtpontod 25 kilométeren?

A mostani versenyen volt pár holtpontom, az elején nem voltak túl nagyok. 25 kilométeren egyébként annyira azért nincs, mert nagyon felkészülök rá fejben, tudom, hogy jönni fog, ezért annyira nem üt meg. 10 km-en sokkal inkább, mert ott néha van, néha nincs. Most 20 km után volt egy nagyon komoly, amikor tudtam, hogy elmentek egy páran és nem lesz ebből dobogó. Nagyon fájt már, nagyon meleg is volt, nagyon fáradt voltam. Már csak azért is végigcsináltam, el akartam érni a lehető legjobb helyezést.

Edzéseken is teljes távot úsztok?

25 kilométert soha nem úszunk le edzésen. Körülbelül 15 km a leghosszabb, amit leúszunk, de azt sem mindig, hanem egyszer-kétszer a verseny előtt. Most pont leúsztam a 25 kilométert a francia bajnokságon is májusban. Eddig soha nem volt olyan, hogy egy szezonban kétszer is leúsztam volna ezt a távot. Nem is biztos, hogy lesz még ilyen, mert annyira nincs rá szükség, de azért jó volt látni, hogy képes vagyok rá.

Úszás közben halljátok a szurkolókat?

A vízben nem hallottuk őket, látni viszont lehetett. Hallani főleg a bírók sípját lehet. Alapból piros-fehér-zöld volt a lelátó, rengeteg magyar zászló volt, ezeket láttuk.

Mi dönti el egy úszónál, hogy hosszú vagy rövid távokat megy?

Szerintem ez adottság kérdése. Nagyon szívesen lennék sprinter, de nagyon lassú vagyok. (nevet) Akármit csinálnék, nem lenne belőlem sprinter. Se az alkatom, se az izmaim nem engedik ezt. Nagyon jó az állóképességem, nagyon jó a keringésem, úgyhogy erre fektettük a hangsúlyt. 

Hogyan lett belőled úszó?

Óvodában tanultam meg úszni, ott szerettem meg. Utána általános iskolában apukám levitt az uszodába, hogy "az úszás minden sportnak az alapja". Amíg nem találom ki, hogy mit szeretnék sportolni - mert az biztos volt, hogy sportolok, a családom is nagyon sportos - addig is ússzak, aztán ott ragadtam.

Milyen frissítőt szoktatok kapni verseny közben?

Izotóniás italokat szoktunk inni leginkább. 25 km-nél majdnem mindig van energiazselé, ez váltakozik, függ a pályától és a tempótól is. Koffeint is sokszor rakunk hozzá, mert öt és fél órán keresztül fókuszálni nagyon nehéz.

Mikor lesz a következő versenyed?

Most megyek Kanadába 25-én, Világkupa lesz, aztán nem sokkal utána megint egy Világkupa. Idén nekem még lesz Universiade is, amivel zárom az idei szezont.

10 és 25 km ezeken is?

Csak tíz!

(fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)