Miért vízkeresztkor bontjuk le a karácsonyfát?

Ön tudja vagy csak követi a szokásokat?

Mivel imádom a karácsonyi időszakot, nekem mindig fájt a szívem, mikor a pár hétre a család tagjává avanzsált fenyőfának búcsút kellett inteni. Gyerekkoromban duzzogtam is, hogy miért kell ilyen hamar megválni tőle, de a szüleim azt mondták, hogy vízkeresztkor kell lebontani, mert ez a szokás.

Utánanéztem hát, hogy mi áll e szokás mögött.

Az örökzöldek tisztelete már az ókori népek számára is ismert volt. Az életfa és a zöld ág életszimbóluma is gyakran kapcsolódott a téli napforduló ünnepeihez, amik a nyárra, a fény eljövetelére emlékeztettek.

A keresztény karácsonyfa-állítás eredete a 16. századra nyúlik vissza. Egyes feljegyzések szerint a fenyőfa feldíszítésének története Luther Mártonhoz kapcsolódik, aki hazafelé egy fenyőn ragyogó csillagfényekre lett figyelmes. A lenyűgöző látványt családtagjainak úgy prezentálta, hogy egy fára gyertyákat helyezett.

A fenyőfaállítás aztán még majd kétszáz évig csak a németek szokása volt. Amerikában egyenesen pogány cselekedetnek tartották. Mígnem Viktória brit királynő 1846-ban egy karácsonyfa társaságában volt látható az Illustrated London News egyik rajzán. Mivel a királynő által kedvelt dolgok hamar divatba jöttek, nem volt ez másként a karácsonyfával sem. A század végére már szinte minden városban ékeskedtek a feldíszített örökzöldek.

A karácsonyfa lebontásának szokása is a viktoriánus korhoz fűződik. Míg korábban Gyertyaszentelő Boldogasszony napjáig, február másodikáig tartották meg a díszeket, addig a 19. század közepétől már az terjedt el, hogy ha vízkereszt éjjelén még fent vannak a díszek, akkor egész évben úgy kell maradniuk. Ha pedig korábban bontjuk le a fát, az balszerencsét hoz.

Ennek eredete is a pogány kultúrákból eredeztethető. Úgy vélték ugyanis, hogy az örökzöldekben áldást hozó jó szellemek lakoznak, amit a fény (azaz a napforduló és az új év) győzedelmeskedésével vissza kell adni a természetnek, hogy a nyárra jó termést hozzanak.

Hogy miért pont ezen a napon, azt a keresztény hagyományokból vezették le. Január 6-án érkeztek meg Betlehembe a napkeleti bölcsek, akiket egy csillag vezetett el a kis Jézushoz. Innen a fa tetején lévő csillagdísz, ami a betlehemi csillagot jelképezi. Ha korábban bontják le a fát, akkor a bölcsek elvesztik iránymutatójukat, megérkezésük után azonban már nem volt rá szükségük.

Így esik hát január hatodikára, vízkeresztre a karácsonyfa lebontásának ideje és veszi kezdetét a farsangi időszak, mely egészen húsvétig tart.